Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7

En LPP för arbetsområdet Teknik/GeoGebra i åk 7,8,9 - HT17

Pilevallskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 27 augusti 2017

Lärare: Basil Al-Khailany GeoGebra är en matematisk miljö som gör matematiken dynamisk och interaktiv och låter dig undersöka och bygga grafer, beräkningar och konstruktioner på ett intuitivt sätt. GeoGebra är ett matematiskt laboratorium som är både gratis och programmerbart. GeoGebra hanterar funktionsritning, euklidisk geometri, translationsgeometri, beräkningsgeometri, kopplar geometri med algebraiska och numeriska representationer, har kalkylblad och symbolisk CAS samt är programmerbart.

Syfte

Undervisningen i amnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet sa att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv varld.

Centralt innehåll

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska aven ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

Undervisningen ska aven bidra till elevernas förståelse for hur teknik utvecklas i samspel med andra vetenskaper och konstarter.

Förordning om ändring i förordningen  (SKOLFS 2010:37) - 2017

Konkretiserade mål

GeoGebra är byggt för att användas i undervisning och kan användas på många olika sätt:

  • Som ett lärarverktyg: Som lärare har man ofta behov att konstruera diagram, rita grafer och figurer. GeoGebra är ett utmärkt verktyg
    för detta och det är lätt att överföra diagram etc till t.ex. Word. För att underlätta ett läraraktivt arbetssätt, genom det enkla sättet att konstruera glidare (sliders) kan parametrar ändras mycket enkelt vilket gör GeoGebra till ett utmärkt demonstrationsverktyg. Visa t.ex. hur räta linjen utseende och funktionsuttryck ändras när punkterna ändras.
  • Som ett elevverktyg: GeoGebra underlättar skrivandet av labbrapporter då det blir lika lätt att mata in mätdata som att anpassa räta linjer med de inbyggda regressionsverktygen. Grafer, punkter och texter kan färgläggas, markeras och koordinataxlar kan förses med axlar och enheter, för att underlätta ett elevaktivt arbetssätt.

Läraren kan välja på att låta eleverna undersöka färdiga GeoGebra-konstruktioner eller att låta dem konstruera dem själva med mer eller mindre detaljerade instruktioner för att uppnå både ökad förståelse för begreppen och ökad färdighet med programmet.

Undervisningen

- Ni kommer att ha lärarledda genomgångar och gemensamma diskussioner om sätten att skriva instraktioner enlgt programsverktyg i GeoGebra program.

- Ni kommer att jobba med olika uppgifter som ska öka era färdigheter inom Geometri i detta program. 

 

Bedömning:

Bedömningen kommer att baseras på följande kriterier utifrån läroplanen:

  • Du kommer att visa att du veta de grundläggande verktygen som används i GeoGebra program.
  • Du kommer att visa dina färdigheter inom ett prov i slutet av kurs. Du bör kunna skriva en enkelt geometrisk ritning och lösa ett problem.

 

 


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Hur kulturella föreställningar om teknik påverkar kvinnors och mäns yrkesval och teknikanvändning.

Matriser i planeringen
Teknik 7-9. Digitala hjälpmedel
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback