Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Grovplanering svenska ÅK 9 HT - 17

Kronängsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 27 augusti 2017

Nu drar terminen igång i ämnet svenska! Här får du reda på hur terminen kommer att se ut i stora drag. Se till att alltid ha med skrivhäfte, penna, sudd och en laddad dator. Vi har två lektionstillfällen/vecka: måndagar 0925-1040 samt torsdagar 1045-1200. Samtliga lektioner är på Campus så det är viktigt att ni har med er allt material! Böckerna ni skall läsa under terminen är "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell och "Möss och människor" av John Steinbeck

 

V 35:   Introduktion av ämnet svenska. Vi går igenom vad ska vi syssla med under terminen samt hur dessa moment är kopplade till de olika kunskapskriterierna. Vi går också igenom det centrala innehållet i Läroplanen.  

Därefter introducerar jag delmomentet "Östersjötemat". Du kommer att få en kort introduktion i en uppgift som skall färdigställas lite längre fram (under vecka 40). Eftersom vi arbetat med Östersjön under mentorsdagarna, så kommer uppgiften att handla om att belysa föroreningarna i Östersjön och den uppgift i ämnet svenska som du skall genomföra är att skriva en faktatext eller ett brev till miljöministern. Under denna vecka går vi igenom vad som kännetecknar ett brev och hur man skriver en faktatext. Arbetet med Östersjötemat är ett ämnesövergripande projekt som svenskalärarna utför tillsammans med NO-lärarna.

Du kommer också att jobba med källkritik  och du kommer att få en uppgift där du skriftligen ska ta reda på fakta och sedan kunna försvara din ståndpunkt med hjälp av olika källor och du ska dessutom kunna försvara och analysera dina val av källor. 

36-39:  Introduktion av delmomenten "Läsa en bok och Skrivuppgift" samt "Grammatik" . Du kommer under dessa veckor att arbeta parallellt med de moment jag just beskrivit. Skrivuppgiften innebär att du kommer att läsa en skönlitterär bok enligt ett särskilt lässchema. Kopplat till detta lässchema finns ett antal frågor du ska besvara. Sista veckan när du läst ut boken får du en större skrivuppgift som skall vara inlämnad senast fredag v 39.

Grammatiken kommer att bestå av repetition av ordklasser. Uppgifter kommer att delas ut så du kan träna på lektionstid.

Momentet "Grammatik" kommer att avslutas med ett grammatikprov v 39. 

V 40-41:  Här återkommer Östersjötemat och nu repeterar vi i klassen brevskrivning och hur man skriver en faktatext. Jag har väntat med igångsättningen för att jag tror att det är nu ni i klassen har all den kunskap som krävs från NO-lektionerna som behövs för att åstadkomma en faktaspäckad faktatext och/eller ett engagerat brev till miljöministern som har en kunnig avsändare i Östersjöfrågan. Inlämning skall ske senast fredag v 41.

V 42:  Hela denna vecka tränar du på de kommande muntliga nationella proven i svenska.

V 43-47:  Introduktion av delmomentet "noveller". Vad utmärker en novell? Hur känner man igen en novell? Finns det kända novellförfattare? Detta delmoment ingår i förberedelserna till de skriftliga nationella proven i svenska. Du kommer att få i uppgift att skriva en kort novell och den skall vara klar senast fredag v 47.

Samtidigt introducerar jag en ny "Skrivuppgift med tillhörande bok att läsa". Parallellt med ny skönlitterär bok med läslogg och större skrivuppgift kommer således delmomentet med noveller att pågå.

V 44: HÖSTLOV

V 46:  Inlämning av "Skrivuppgift med läsning" . I uppgiften ingår att göra ett analysprov.

V 45-47:  Se ovan. Novellarbete samt läsning av bok med läslogg pågår. 

V 47: Inlämning av novell för rättning

V 48-50:  Här kommer vi att introducera en kurs som handlar om äldre litteratur, grannspråk och författare från andra nordiska länder. Du kommer att få stifta bekantskap med författare från förr och författare från våra grannländer och i samband med det läser vi utdrag ur verk på något av våra grannspråk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris svenska år 7-9, Läsa.
Bedömningsmatris i svenska för bok- och filmanalys
Kunskapskrav Svenska
Utvecklingsmatris i SV åk 7-9 SPRÅKBRUK
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback