Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rymden

Skapad 2017-08-27 12:46 i Gullvivaskolan Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Fysik

Tänk dig en stjärnklar natt och du står och blickar upp, rakt ut i universum. Känner du att tanken nästan ger dig svindel? Nu ska du få lära dig massor om vad som finns därute och varifrån det (och du!) kommer.

Innehåll

Mål för elev

Du ska lära dig om universums uppbyggnad och utveckling.

Innehåll

Vi kommer bland annat att arbeta med följande begrepp:

dygn, skottår, tidszon, sommarsolstånd, vintersolstånd, vårdagjämning, midnattssol, ljusets hastighet, månsken, månens faser, månförmörkelse, solförmörkelse, solfläckar, korona, planet, asteroid, komet, meteor, meteorit, fusion, ljusår, stjärna, galax, geocentrisk världsbild, heliocentrisk världsbild, Big bang, nebulosa, svart hål

 

Undervisningen kommer att bygga på filmer, diskussioner och faktatexter. Vi kommer tex att titta på serien Universums mästare med Christer Fuglesang, 

 

 

Uppgifter

 • Rymden

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
  Fy
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • Centralt innehåll
 • Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.
  Fy  7-9
 • Naturvetenskapliga teorier om universums uppkomst i jämförelse med andra beskrivningar.
  Fy  7-9
 • Universums utveckling och atomslagens uppkomst genom stjärnornas utveckling.
  Fy  7-9
 • Universums uppbyggnad med himlakroppar, solsystem och galaxer samt rörelser hos och avstånd mellan dessa.
  Fy  7-9

Matriser

Fy
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Fysik
Förmågan att beskriva och förklara.
Eleven har grundläggande kunskaper om universums uppbyggnad och utveckling och visar det genom att ge exempel och beskriva med viss användning av fysikens begrepp.
Eleven har goda kunskaper om universums uppbyggnad och utveckling och visar det genom att förklara med relativt god användning av fysikens begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om universums uppbyggnad och utveckling och visar det genom att förklara med god användning av fysikens begrepp.
Fysik
Förmågan att planera och undersöka
Eleven kan bidra till att formulera planeringar som det går att arbeta utifrån och kan följa en given laborations-instruktion. Eleven använder materiel på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Efter laborationen kan eleven dra enkla slutsatser. Eleven gör enkla dokumentationer.
Eleven kan planera laborationer som det i stort sett går att arbeta utifrån och kan följa en given laborations-instruktion. Eleven använder materiel på ett ändamålsenligt och säkert sätt. Efter laborationen kan eleven dra utvecklade slutsatser. Eleven gör ut-vecklade dokumentationer.
Eleven kan planera laborationer som det går att arbeta utifrån och kan följa en given laborations-instruktion. Eleven använder materiel på ett effektivt och säkert sätt. Efter laborationen kan eleven dra välutvecklade slutsatser. Eleven gör väl ut-vecklade dokumentationer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: