Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Ekologi och ekosystemtjänster

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 24 september 2018

I arbetsområdet ekologi och ekosystemtjänster ska vi få grundläggande förståelse för hur naturen fungerar. Vi ska lära oss om hur organismer samarbetar eller konkurrerar med varandra. Vi ska också lära oss hur organismer påverkas av den icke levande miljön (Exempelvis vatten och sol) Även människan är en del av samarbetet och konkurrensen här på jorden. Vi människor påverkar jordklotet mer än någon annan organism. Vi förändrar landskap för att omvandla energi, skapa mat och utvinna material. Därför ska vi också lära oss hur vi människor påverkar jorden på olika sätt.

Ekologi och ekosystemtjänster

Syftet

Vi ska lära oss hur naturen fungerar och hur människan på olika sätt använder och påverkar naturen.

 

Undervisningens innehåll

Undervisningen ska skapa förståelse för:

  • Hur naturen fungerar och hur alla delar samspelar med varandra. Naturen kan delas upp i en abiotiska (icke levande) del och en biotiska (levande) del. Exempel på abiotiska delar är vatten, solljus och sten. Den biotiska delen är ALLT levande. Det vill säga bakterier, svampar, växter och djur.
  • Hur människan påverkar och är beroende av naturen.
  • Vad olika begrepp betyder: Exempelvis ekosystem, biologisk mångfald, producent, näringsväv, monokultur, försurning, övergödning och ekologisk resiliens.
  • Hur man använder dessa begrepp när man diskuterar och skriver. Exempelvis " Om vi odlar monokulturer, som exempelvis sojabönor, på savann och regnskogsområden kommer den biologiska mångfalden att minska. Det kommer påverka den ekologiska resiliensen negativ. Därför måste vi sluta köpa saker som innehåller sojabönor."
  • Hur man söker svar på olika frågor på internet som berör ekologi och ekosystemtjänster .
  • Hur information användes för att skriva en informerande text.
  • Hur man vet om en källa är bra eller dålig.

 

 

Hur vi ska lära oss:

  • Genomgångar, läsning och frågeställningar
  • Estetiska inslag, exempelvis "rita ekosystem"
  • Gruppdiskussioner och presentationer
  • Fältdagar i lokala ekosystem

 

 

Avslutning:

Vi avslutar området med ett seminarium och inlämning av en skriven text som ska innehålla fakta, information och förklaringar. Ett seminarium är när flera människor träffas för att samtala och argumentera om olika frågor.

 

Du visar att du lärt dig genom att:

 

  • Aktivt deltaga på seminariet (Du diskuterar om människan och naturen med hjälp av de begrepp och sam vi lärt oss under arbetsområdet)
  • Lämna in en informerande text om ekosystemtjänster. Den informerande texten ska innehålla några begrepp och några förklaringar vi jobbat med under arbetsområdet. Mer information om vad texten ska innehålla kommer under vecka 37.

Läroplanskopplingar

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,

kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, och

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Ekologi och ekosystemtjänster
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback