Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Forna civilisationer - Flodkulturer

Gullvivaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 28 augusti 2017

Länge levde människorna på sådant som fanns att jaga och plocka i naturen. I slutet av den långa perioden skedde en massa olika förändringar som gjorde att människan blev bofast i ett organiserat samhälle. Visste du att de första samhällena av betydelse växte fram vid just floder? Visste du att Gula floden också brukar kallas för "Kinas vagga" och/eller för "Kinas sorg"? Alla dessa flodkulturer var aktuella för mer än 5000 år tillbaka i tiden och vi kan fortfarande, än idag, besöka och uppleva denna tid genom olika tursitattraktioner.

Innehåll

Tänk att få resa tillbaka i tiden och vistas längst floderna, odla längs flodernas bördiga områden, delta i det sociala livet för det lilla samhället, se skrivarna sitta hela dagarna och anteckna vad som händer och hur man gjorde olika saker. Tänk dig att vistas i ökenområdet, Sahara, där pyramiderna byggdes, delta i detta hårda dagsverke. Att få lära sig skriva med kilskrift och heroglyfer, teckna och rita på samma gång. Vilken upplevelse det skulle vara, för oss som idag använder IPADs. Utvecklingen går framåt med en rasande fart och det gjorde det faktiskt inom dessa samhällen också fast kanske inte lika fort. Vi kommer, tillsammans, att prata om en massa gällande denna tids utveckling, allt från odlingar, uppdämningar av kanaler till mumifiering och Faraoner.

Så här ska vi arbeta

Forna civilisationen - Flodkulturer kommer att studeras för tre olika områden.
1. Mesopotamien med floderna Eufrat och Tigris betydelse för samhället, livsmiljön och religionen.
2. Egypten med floden Nilen, världens längsta, även där utifrån geografiskt läge, kulturen, sociala strukturer och religion.
3. Induskulturen och Gula floden, här studera vid det geografiska läget, livsmiljön, odlingar och skrivkonstens betydels än idag.

Vi inleder varje flodkultur med korta genomgångar, diskussioner för att därefter arbeta med tillhörande frågor. När varje flodkultur är genomarbetad avslutar vi med någon film, repetition innan ett avslutande prov.

Vi kommer tillsammans att:

  • ha lärarledda genomgångar
  • få kunskap om några viktiga historiska begrepp
  • föra diskussioner gemensamt
  • studera och skriva egna små texter för olika frågeställningar
  • arbeta enskilt och tillsammans med andra såväl muntligt som skriftligt
  • se film/filmer anpassade för arbetsområdet

.

Syfte och övergripande mål

Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklas såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande.
Undervisningen om "Människans utveckling" syftar till att belysa den mänskliga "utvecklingslinjen", hur den formats, förändrats och utvecklats. Undervisningens inriktning är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för hur historia kan användas och tolkas för att skapa historisk medvetenhet.

Kopplingar till läroplanen är de förmågor som vi kommer att fokusera på under detta arbetsområde.

Bedömning

Elevens ska visa att han/hon har kunskaper som uppfyller kunskapskraven utifrån arbetsområdet Forna civilisationer - Flodkulturer
Läraren bedömer elevens kunskaper och förmågor under lektionsarbete, skriftliga och muntliga uppgifter, under diskussioner kring genomgångar, filmer, texter och andra källor. Lärarens bedömning pågår under samtliga arbetsmoment.

Bedömning av dina förmågor och kunskaper, görs i matrisen för historia.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Matriser i planeringen
Historia
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback