Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Franska revolutionen (Mänskliga rättigheterna)

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 28 augusti 2017

Vi kommer att arbeta med den franska revolutionen, den moderna demokratins födelse. Fokus kommer främst ligga på de "Mänskliga rättigheterna".

 

Kunskapskrav E

Kunskapskrav C

Kunskapskrav A

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder. (Hi1)

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord. (Hi2)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i. (Hi3)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder. (Hi4)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet. (Hi5)

 


Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, (Hi6A)

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. (Hi8)

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. (Hi8)

 

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt. (Hi8)

 

 
 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

För att skaffa sig grundkunskaper om upplysningen och den franska revolutionen kommer ni att arbeta med uppgifter till läroböckerna. Dessutom blir det genomgångar, övningar, diskussioner och filmklipp.

Området kommer att avslutas med en bedömningsuppgift där ni ska göra en analyserande jämförelse av deklarationen om de mänskliga rättigheterna som antogs i Frankrike den 26 augusti 1789 med den deklaration som antogs av FN den 10 december 1948.

Dessa delar av ditt arbete kommer att bedömas

  • Jämförelsen av de mänskliga rättigheterna antagna 1789 i Frankrike och FN:s mänskliga rättigheter.

Utvärdering

Efter arbetsområdet kommer ni få utvärdera uppgifterna och hur ni tycker att det har gått och hur undervisningen varit. Vad gick bra/mindre bra, varför osv. Frågorna kommer ligga på Unikum. I Unikum kommer jag också markera i matriser hur långt ni kommit på respektive kunskapskrav som vi har arbetat med, samt att jag skriver en formativ och framåtsyftande kommentar.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Matriser i planeringen
Historia Lgr11 Strandängsskolan 7 -9
Uppgifter
"De mänskliga rättigheterna nu och då"

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback