Skolbanken Logo
Skolbanken

Källkritik

Norgårdens grundsärskola, Uddevalla · Senast uppdaterad: 30 augusti 2017

Hur är man källkritisk? Hur kan du som elev veta vilka källor som är trovärdiga? Vad är skillnaden mellan information och propaganda? I detta område kommer vi tillsammans titta på hur man är källkritisk och testa våra kunskaper genom att granska källor som behandlar bl a energidrycker.

Undervisning:

  • Se på film
  • Läsa texter
  • Samarbeta
  • Träna på att värdera olika källor
  • Lärarstyrda genomgångar

Bedömning:

Vi bedömer din förmåga att värdera olika källors trovärdighet och relevans.

 


Läroplanskopplingar

söka, granska och värdera information från olika källor och göra egna överväganden, och

söka och värdera information från olika källor.

Metoder för att söka information från olika källor. Hur man kan värdera, bearbeta och presentera information, såväl med som utan digitala verktyg.

Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i såväl digitala som andra medier. Hur man kan urskilja budskap, avsändare och syfte.

Informationssökning i olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på Internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan medverka i att hämta information om samhället från olika källor och gör något eget övervägande vid resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt hämta information om samhället från olika källor och för då enkla och delvis underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt hämta information om samhället från olika källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan medverka i att hämta information från olika källor och medier och gör något eget övervägande vid resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt hämta information från olika källor och medier och för då enkla och delvis underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt hämta information från olika källor och medier och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback