Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema brand Raus förskola oktober 2017

Pysslingen Förskolor Raus Förskola, Pysslingen - slutgallrad · Senast uppdaterad: 6 oktober 2017

Vi har en brandvecka på förskolan, ett tema då vi pratar med barnen om vad man gör om det börjar brinna . 

Vad jobbar vi med?

vi  startar ett brandprojekt, där vi jobbar med brand och 112. Barnen får kunskap i hur man gör om det börjar brinna och allt som är viktigt att kunna då.
En brandövning kommer att utföras och vi lär oss var vår uppsamlingsplats är. Vi kommer prata om hur övningen går till och vart man tar vägen när larmet går!

Varför jobbar vi med det? Syfte?

 Vi vill ge barnen en förberedelse på hur och vad man ska göra om det börjar brinna.

Vi tränar och går igenom en brandövning med utrymning på förskolan . Detta för att skapa en trygghet hos barnen så de vet hur det går till om det börjar brinna och brandlarmet går på. 

Hur kommer vi jobba med det?

med de små barnen startar vi veckan innan brandveckan och förbereder barnen genom att prata om brand , brandbil, eld och utrymning av förskolan. Detta för att ge barnen tid att ta till sig och hinna få reflektera se och förstå .

Detta kommer vi göra:

- vi läser en bok om brandmannen, samt halvan och brandbilen, vi har också halvan och brandbilen på QRkod så barnen kan lyssna på sagan när de själva önskar.

-vi tittar på hur brandbilen ser ut, den har en stege på taket och en slang....vi pratar om hur brandbilen låter, och varför.

-vi färglägger en brandbil, den är röd. 

- vi tittar i huset vart vi har nödutgångar, brandvarnare och brandsläckare.

- vad gör man om det börjar brinna, hur går det till när man utrymmer förskolan, var är vår samlingsplats.

- vart ringer man om det börjar brinna , 112. 

- vi tittar på en liten tecknad film om brandbilen. 

- vi gör en brandövning på förskolan 

 

 

UTVÄRDERING 

HUR GICK DET? 

Barnen har tillsammans med pedagogerna förberett sig sedan en tid tillbaka genom att prata med barnen om vad som händer när det börjar brinna. Vi har arbetat med vår temalåda där vi har en brandbil, sagor om brandmannen och brandbilen. Där finns även kort som vi visar barnen. Brandvarnare , brandsläckare, uppsamlingsplats, nödutgång. Tillsammans gick vi runt i huset och tittade efter nödutgångar och brandsläckare. När det var dags för brandövning så var barnen igång och lekte. Tillsammmans med en pedagog samlades barnen vid dörren innan de gick ut till uppsamlingsplatsen. Barnen gick utan skor och vid uppsamlingsplatsen hade en pedagog lagt ut en presenning som barnen fick stå på. Barnen tyckte att det var spännande med de var inte rädda då de var väl förberedda.

Barnen har varit ivriga på att färglägga både brandbil och brandman. De uppskattade att se filmen om Halvan och brandbilen.

 

VILKA FÖRMÅGOR HAR UTVECKLATS HOS BARNEN ?

deras förmåga att veta hur man ska göra vid en brand och hur det går till vid en utrymning har ökat. De har lärt sig olika ord som, brandsläckare, brandvarnare, nödutgång , samlingsplats. 

 

VAD VISADE BARNEN INTRESSE FÖR  I AKTIVITETEN/ PROJEKTET?

Barnen visade intresse och var nyfikna när brandmannen kom. De kunde svara på hans frågor och de visade kunskap om brand.

 

VAD HAR VI SETT FÖR BEHOV ?

De små barnen har ett behov av att upprepa och repetera för att lättare kunna förstå , komma ihåg och lära sig. Därför ser vi att det är bra att vi tar tid på oss när vi har teman som detta och börjar några dagar innan. 

 

HUR SKA VI UTMANA  BARNEN VIDARE ? 

Vi har vår temalåda framme så att barnen kan få fortsätta att arbeta med vårt tema om intresset finns. Brandmannen lämnade även ett häfte som de äldre barnen kan titta i.

 

 

 

 

 

 




Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback