Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världsdelarna och världshaven

Skapad 2017-09-05 13:07 i Främbyskolan Falun
Arbete med världsdelarna.
Grundskola 3 Geografi
Vi kommer att lära oss namnen och lite fakta om världsdelarna och haven som är runt om.

Innehåll

Syfte

Du ska utveckla förmågan att:

Lära dig mer om de olika världsdelarna och de stora haven.

 

Konkretisering av mål

Du ska kunna namnen på världsdelarna och världshaven. Du ska kunna berätta något om de olika världsdelarna och kunna gör enkla jämförelser mellan dem. Du skava kunna beskriva var världsdelar och hav ligger i förhållande till varandra med hjälp av  väderstrecken, tex Afrika ligger söder om Europa, havet mellan Europa och Nord Amerika heter Atlanten.

Arbetssätt

Vi kommer att jobba på olika vis kring de olika världsdelarna. Vi kommer att titta på film, läsa faktatexter om djur och natur som finns i de olika världsdelarna.  Vi kommer att arbeta både enskilt och i mindre grupper som får redovisa för varandra. 

Vi kommer att träna begrepp så som världsdel, världshav, gräns, väderstreck, lägesord. Vi kommer att träna på att använda begreppen för att beskriva världsdelar och länders lägen och förhållande till varandra.

Bedömning

Bedömning kommer att ske kontinuerligt under arbetets gång.

Du ska visa att du kan namnen på världsdelarna och världshaven. Du kan  beskriva med hjälp av väderstreck var världsdelarna ligger i förhållande till varandra.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
  Ge  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.
  Ge   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: