Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 8

Evolution och genetik åk9 HT17

Stenkulan, Lerum · Senast uppdaterad: 8 september 2017

Vårt DNA - livets budskap. Idag växer kunskapen om arvsanlagen i rekordfart och med hjälp av gentekniken kan arvet förändras. Vilka möjligheter ger den nya gentekniken och vilka frågor väcker den? Vad har människan och andra organismer gemensamt? Avsnittet ger en inblick i naturvetenskapens teorier om livets uppkomst och utveckling.

1. Arbetssätt

Vi kommer ha lärarleda genomgångar, datalaborationer och eget arbete med två olika frågor en inom evolution och en inom genetik. Vi kommer även arbeta med kamratbedömning.

 

2. Bedömning

Du kommer bedömas på deltagande under diskussioner på lektionstid samt på den enskilda arbetena.

Ett om skogsharen i evolution

Ett om en genetisk åtkomma


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris i Biologi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback