Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

2

MatteDirekt Safari 2A

Bettna skola, Flen · Senast uppdaterad: 10 september 2017

Matematikundervisningen i åk 1 baseras på boken MatteDirekt Safari 1 a. Vi varvar lektioner inomhus där eleverna arbetar i böckerna med utomhuslektioner med praktisk matematik

Arbetssätt - undervisningen

Under höstterminen i 2:an arbetar vi med boken 2A. Vi arbetar både inomhus med genomgångar, praktiska experiment och övningar samt arbete i matteboken men också utomhus med olika praktiska matematikövningar. Starten av ett kapitel börjar vi ofta med en gemensam genomgång där vi på olika sätt synliggör målen för arbetsområdet. Detta sker ofta muntligt, men med skrift- och bildstöd av boken och annat material. Därefter arbetar alla med grundkursen för att sedan göra en diagnos på egen hand där eleverna visar vad de lärt sig. Efter diagnosen följer två alternativ: att fortsätta med Förstoringsglaset, där de jobbar med att befästa de grundläggande färdigheterna, eller att gå vidare till Kikaren för att fördjupa sig inom området. 

Under varje lektion sker samtal om dagens innehåll och vi pedagoger hjälper eleverna att hitta matematiska metoder som passar just dem. Genom att vara delaktiga vid mattegenomgångar och diskussioner utvecklar eleven sin förmåga att föra och följa matematiska resonemang. De elever som önskar använda laborativt material gör det och vi spelar gärna spel knutna till matematik.
Eleverna kommer också att arbeta praktiskt under höstterminen med att mäta tid, volym och längd i mindre grupper, samt jobba med textuppgifter och problemlösning.

Syfte

Centralt innehåll

 


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Naturliga tal och deras egenskaper samt hur talen kan delas upp och hur de kan användas för att ange antal och ordning

Del av heltal och del av antal. Hur delarna kan benämnas och uttryckas som enkla bråk samt hur enkla bråk förhåller sig till naturliga tal.


Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Matematiska likheter och likhetstecknets betydelse.

Hur enkla mönster i talföljder och enkla geometriska mönster kan konstrueras, beskrivas och uttryckas

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Enkla tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat från enkla undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Matris Mattesafari 2A
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback