Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 6

Designa en pall med ett personligt uttryck, SUPERSLÖJD!!

Sommarhemsskolan F-6, Uddevalla · Senast uppdaterad: 11 september 2017

Tanken med detta arbetsområde är att du ska få designa och tillverka en egen pall. Den ska ha en personlig prägel, därför måste du noggrant tänka igenom hur den ska vara utformad och designad, från idé till färdig produkt. Tänk på att den ska hålla för en vuxen person att sitta på! Detta är ett arbete som involverar båda slöjdarterna, textil och trä. På sittmöbeln ska det finnas en dyna som du ska dekorera på ett personligt sätt, en dekor eller ett uttryck som antingen representerar vem du är eller vad du tycker om.

MÅLET MED UNDERVISNINGEN ÄR ATT DU:

Utvecklar din förmåga att genomföra en idé (från idé till färdig produkt). - utvecklar din kreativitet/ ditt skapande - utvecklar din förmåga att välja och hantera olika verktyg - drar lärdom av tidigare erfarenheter i din slöjdprocess - att du får öva på att göra en ritning - utveckla din förmåga att bedöma ditt arbete, både under tiden och efter avslutat arbete - utvecklar din självständighet i slöjdprocessen - att du blir nyfikna på att utforska och experimentera med olika material - att du tänker igenom gjorda val och motiverar dem (vad, hur och varför) - att du lär dig processtänket från idé till färdigt alster.                                                         

Undervisningens innehåll

Du ska rita en skiss, hitta inspirationsbilder och göra en planering.

I träslöjden kommer vi att repetera olika tekniker för sammanfogning och ytbehandling och utgår ifrån detta till ditt eget skapande. Du kommer att jobba i ohyvlat virke som du skall hyvla, såga och formge. 

I textilslöjden använder man sig av någon eller flera av följande tekniker på sin sittdyna till pallen, ex: applikation, broderi, stickning eller tovning.

Du får designa ett mönster utifrån pallens sittyta och utifrån vald textil teknik, färgsättning och mönsterkonstruktion.

Dokumentera och bedömma det egna arbetet. Du kommer även få ge en kort presentation av ditt arbete och vad det resulterat i videologgen.

 

Detta kommer bedömas - Din förmåga att.....

  • ....genomföra och slutföra ditt arbete från skiss till utvärdering av det färdiga arbetet.
  • ....hantera de olika verktyg som krävs för att genomföra ditt arbete.
  • ....hitta lösningar och föra arbetet framåt med egna initiativ. Tar ansvar för att lektionstiden används effektivt så att du hinner slutföra ditt arbete.
  • ....utmana dig själv för att utveckla dina kunskaper samt se helheten i arbetet så att det blir välgjort.

Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,

analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.

Hur symboler och färger används inom barn- och ungdomskulturer och vad de signalerar.

Matriser i planeringen
Kunskapskraven år6 i matrisform
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback