Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4 - 6

Växter - uppbyggnad, sortering och fortplantning

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 13 september 2017

Ordet biologi betyder läran om allt levande. Vi ska nu lära oss mer om växtriket; hur man sorterar, hur man tänkte förr, vad växter heter och hur vi kan beskriva dem.I alla tider har människan haft funderingar kring växter. De har sorterat dem i ätliga och icke ätliga, giftiga, nyttiga, goda med mera. Man har tänkt att det finns något magiskt med växter, att de har övernaturliga krafter. man har samlat och undersökt växter, fortsatt studera dem. Carl von Linné kom på ett system att sortera växterna genom att räkna antalet ståndare och han gav dem namn på latin som biologer och forskare använder än idag. 

Vad ska vi lära oss? Hur?

 

När vi arbetat med kapitlet kommer du att kunna besvara dessa frågor.

Hur sorteras växter?
Hur får de näring?
Hur fortplantar sig växter?
Hur klarar växter att leva på olika ställen?
Vad har människan använt växter till?
Vad används växter till idag?
Hur fungerar fotosyntesen?

Hur använder man ett mikroskop?

Vad är kolets kretslopp för något?

Vem var Charles Darwin?

 

 Arbetssätt

Du kommer att få arbeta på olika sätt för att kunna besvara frågorna ovan och för att kunna visa att du har förmågorna som presenteras längre ned. Du kommer att få lyssna på genomgångar, läsa i "Boken om biologi" och arbeta med tillhörande arbetsuppgifter. Du kommer också få se på filmer, lära dig använda ett mikroskop, undersöka växter och delta i diskussioner. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback