👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sjö och Hav

Skapad 2017-09-12 13:05 i Mörsils skola F-9 Åre
Liv i sjöar och hav samt tillhörande evolution
Grundskola 5 Biologi
I detta området får eleverna lära sig mer om livet i sjöar och hav. Vi läser både om djurgrupper som finns idag och hur livet utvecklats genom årmiljonerna.

Innehåll

Vi arbetar i detta området med att konsolidera kunskaper kring grundläggande biologiska processer och riktar då främst in oss på

- Vattnets kretslopp

- Fotosyntesen.

Eleverna ska dessutom lära sig att identifiera vissa djurgrupper och lära känna olika klassificeringar. De grupper vi går igenom kommer att vara:

- Groddjur

- Broskfiskar

- Blötdjur

 

Utöver detta tittar vi även på livets utveckling i hav och sjöar med fokus på marina däggdjur.

Läxa: Till torsdag 21/9 ska eleverna ha lärt sig att identifiera och särskilja de tre grupperna grodor, paddor och salamandrar, samt kunna sammanfattat kunna redogöra för fotosyntesen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.
  Bi  4-6
 • Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.
  Bi  4-6
 • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
  Bi  4-6
 • Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
  Bi  4-6