Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Sjö och Hav

Mörsils skola F-9, Åre · Senast uppdaterad: 12 september 2017

I detta området får eleverna lära sig mer om livet i sjöar och hav. Vi läser både om djurgrupper som finns idag och hur livet utvecklats genom årmiljonerna.

Vi arbetar i detta området med att konsolidera kunskaper kring grundläggande biologiska processer och riktar då främst in oss på

- Vattnets kretslopp

- Fotosyntesen.

Eleverna ska dessutom lära sig att identifiera vissa djurgrupper och lära känna olika klassificeringar. De grupper vi går igenom kommer att vara:

- Groddjur

- Broskfiskar

- Blötdjur

 

Utöver detta tittar vi även på livets utveckling i hav och sjöar med fokus på marina däggdjur.

Läxa: Till torsdag 21/9 ska eleverna ha lärt sig att identifiera och särskilja de tre grupperna grodor, paddor och salamandrar, samt kunna sammanfattat kunna redogöra för fotosyntesen.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback