Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Argumenterande text

Påskallavikskolan, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 17 september 2017

Hur gör du när du verkligen vill uttrycka din åsikt om något viktigt? Ett sätt är att skriva en insändare som är en kortare argumenterande text. Den som skriver argumenterande texter vill övertyga någon annan och få andra att hålla med om den åsikten.

Kursplan i ämnet

Syfte:
Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier.

Ur centralt innehåll:

Konkretiserade mål

Efter avslutat arbetsområde ska du kunna:
* vad som utmärker en argumenterande text.
* redogöra för vad som menas med rubrik, tes, argument, fakta samt slutsats/sammanfattning.
* skriva en argumenterande text där de olika delarna ingår.
* skillnaden mellan fakta och personliga åsikter.
* uttrycka åsikter och argument med en röd tråd, både muntligt och skriftligt
* använda ett varierat språk samt språkliga skrivregler som skiljetecken och styckeindelning.

Arbetssätt och undervisning

 Vi går igenom hur en argumenterande text är uppbyggd och vad som kännetecknar de olika delarna. Du ska få träna dig i att argumentera för olika saker både muntligt och skriftligt samt hur du kan formulera egna tankar och åsikter.
Du kommer att få skriva en argumenterande text utifrån givna ämnen. Vi  genomför också en argumentationsövning i grupp där du får förbereda argument för eller emot ett givet ämne. Du ska även fundera över vilka motargument som din motståndare eventuellt kan ha och hur du ska kunna bemöta dem. Sedan får du diskutera dina argument/motargument med en kamrat som har samma ämne som du. Ert arbete redovisas genom att ni möter era motståndare i en debatt.
Vi ska också träna styckeindelning, hur man får flyt mellan meningarna i ett stycke och hur man kan variera språket med hjälp av olika bindeord.

Ur LGR 11 kap 1:
"Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga."

Visa vad du lärt dig

Se matris

Bedömning

Se bedömningsmatris


Läroplanskopplingar

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Argumenterande text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback