Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Historia

·

Årskurs:

7

Ämnesöverg antiken Grekland och Romarriket v 37-43

Smedingeskolan Söder, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 19 september 2017

Myter, Gudar, krig och uppror. Välkommen till det Antika Grekland och Rom. Ett tematiskt arbete i svenska och historia.

Nedan ser ni kopplingarna till antiken i sv och so. Under de kommande veckorna kommer vi arbeta med svenskan, ni arbetar med Mesopotamien i historia och kommer sedan gå vidare med grekiska och romerska antiken. Planeringen för svenskan finner ni i iTunesU-kursen Grekiska antiken:litteratur. 

-----------

 

Syfte

Vi arbetar med följande syften från ämnena svenska och historia

Centralt innehåll för ämnet svenska

Ur det centrala innehållet för ämnet svenska:

Centralt innehåll för ämnet historia

Ur det centrala innehållet för ämnet historia:

Arbetsområdet

Vi skall under veckorna 48-51 arbeta tematiskt i ämnena svenska och historia.Detta för att ni skall få en röd tråd i er lärandeprocess. Arbetsområdet kommer att behandla levnadsförhållandena i det Antika Grekland och Rom. Vi kommer att möta dramer, myter och gudar men också krig och uppror. Vi berör också människans förutsättningar då och deras påverkan på dagens infrastruktur. 

Att arbeta tematiskt innebär att du har större friheter att jobba mer fritt med uppgifterna på både svenska- och SO-lektionerna men tänk på att det kräver en större planering och organisation (använd din kalender med delmål så att du har stenkoll på hur du ligger till). Nu är det du som skall ta ansvar över dina studier och lärarna är handledarna som hjälper dig på rätt väg.

Se de separata iTunesU kurserna för svensk- och historiaämnet.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Matriser i planeringen
Ämnesövergripande: Antikens Grekland och Rom
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback