Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

6

Procent och sannolikhet, år 6, ht 17

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 september 2017

Hur stor är sannolikheten att du kommer att slå en sex när du kastar tärning eller att du får upp hjärter ess när du spelar kort? Hur mycket billigare blir en tröja som det är 25% rabatt på?

Mål

Du ska med hjälp av de kunskaper du tränar på i detta kapitel lära dig att formulera och lösa matematiska problem och välja lämpliga strategier (räknemetoder). Du ska även träna på att avända olika utrrycksformer och träna på att argumentera och även redogöra för hur och varför du räknat som du gjort. Det är viktit att du träna på att skriva tydligt hur du har räknat och kommit fram till ditt svar så att det är lätt att följa ditt matematiska resonemang.

Arbetets innehåll

Detta arbetet kommer att innehålla

  • procenträkning
  • decimalräkning
  • bråkräkning
  • sannolikhetslära

Arbetssätt och redovisningsform

Vi kommer att arbeta dels praktiskt men framför allt genom att träna färdigheter i räkneboken. Vi kommer att ha vissa gemensamma genomgångar vid tavlan där vi kommer att resonera och disktera olika matematiska frågeställningar.

Visa din kunskap - Bedömning

Du kommer att bedömas under hela arbetets gång men främst genom din diagnos. Vi kommer under terminens gång att ha ett prov som till viss del kommer att vara underlag för bedömning.

Reflektion

Här kan du ställa några reflektionsfrågor till eleven som sedan svarar i dialogrutan. 


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Tal i procentform och deras samband med tal i bråk- och decimalform.

Sannolikhet, chans och risk grundat på observationer, simuleringar eller statistiskt material från vardagliga situationer. Jämförelser av sannolikheten vid olika slumpmässiga försök.

Enkel kombinatorik i konkreta situationer.

Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Tolkning av data i tabeller och diagram.

Lägesmåtten medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen
Procent och sannolikhetslära år 6
MA-syften matris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback