Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Svenska

·

Årskurs:

4

Människokroppen

Fredrika Bremerskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 13 mars 2018

Du ska få lära dig om människan och människokroppen. Vi kommer att lära oss mer om människans ursprung och hur kroppen ser ut utanpå och inuti. Vi kommer också att lära oss var de olika organen sitter och hur de samverkar med varandra.

 

Konkretiserade mål

Du kommer att visa att du:

  • kan namn på organ som finns i kroppen (begrepp)
  • vet var organen sitter och vilken funktion de har (begrepp och modell)
  • kan berätta om matens väg genom kroppen 
  • kan berätta om andningen
  • kan berätta om blodomloppet
  • kan genomföra enkla undersökningar
  • kan dokumentera dina undersökningar
  • kan söka information och värdera källan
  • kan sammanställa din information i en faktatext
  • kan presentera din fördjupning med hjälp av en PowerPoint

Undervisningen

Enskilt och tillsammans med andra kommer du att:
se på film, läsa texter, samtala, resonera och svara på frågor, göra enkla experiment, för att

  • lära dig namn på organ som finns i kroppen (begrepp)
  • lära dig var organen sitter och vilken funktion de har (begrepp och modell)

Du kommer att få fördjupa dig inom något som har koppling till människokroppen. Arbetet redovisas med en PowerPoint som stöd.

Bedömning

  • Sker löpande genom skriftliga och muntliga tester, genom dina resonemang under lektionerna,arbetet i klassrummet samt genom din redovisning.

Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Kroppen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback