Skolbanken Logo
Skolbanken

Grovplanering LPP - Naturruta hösten 17 – våren 18

Sofiaskolan, Västerås Stad - slutgallrad · Senast uppdaterad: 8 oktober 2017

Genom att studera en liten och begränsad yta kan man upptäcka detaljerna i naturen. Det ger en möjlighet att ta reda på vad olika arter heter och hur de ser ut. Genom att låta eleverna studera en och samma plats över en längre tid leder till en möjlighet att upptäcka dynamiken i naturen, ser det ut på samma sätt på olika tider på året? Ljuset, temperaturen och vattentillgången ändras till exempel. Forskning och erfarenhet visar att man för att förstå mångfalden i en vanlig skogsbacke måste man se och uppleva den. Även i ämnesområdet verklighetsuppfattning framhålls att naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Att få förståelse hur företeelser i omvärlden hänger samman ger en förutsättning för att förstå verkligheten. Med kunskaper om människan och naturen får människor redskap för att påverka sitt eget välbefinnande, men också förståelsen att kunna bidra till en hållbar utveckling.

Syfte

Genom undervisningen inom ämnesområdet verklighetsuppfattning ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Metod/ Undervisning:

En gång per vecka går eleverna till ett och samma ställe uppe den närbelägna skogen. De observerar, fotograferar och observerar hur det ser ut i naturen.

Centralt innehåll

Undervisningen i verklighetsuppfattning ska behandla följande centrala innehåll

I årskurs 1–9

Människa, djur och natur

Kunskapskrav

Årskurs 1–9

Grundläggande krav

Fördjupade krav


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Grovplanering LPP - Naturruta hösten 17 – våren 18
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback