Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska

·

Årskurs:

2

Jorden runt på 25 författare

Tunaskolan F-6, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 8 oktober 2017

Böcker kan få oss att resa i tid och rum, att besöka verkliga platser och sådana som bara finns i fantasin. Vi får träffa personer som är som vi och de som är helt olika oss. Vem har egentligen kommit på alla spännande, roliga och verkliga berättelser? Var kommer författarna ifrån och varför skriver de barnböcker? Jorden runt på 25 (eller fler) författare låter lära känna personerna bakom böcker vi läser eller hör talas om.

Mål

Du ska känna till ett antal olika författare och några av deras böcker. Du ska även känna till varifrån några av dem kommer. 

Arbetets innehåll, arbetssätt och redovisningsform

Ungefär en gång i veckan under hela tvåan får du en ledtråd till "Veckans författare". Denna ledtråd ska leda in tankarna på en barnboksförfattare som vi kommer att arbeta med, exempelvis "Den stora vänliga författaren". Det är samma upplägg som GOTD, dvs att jag som lärare presenterar en författare, vi diskuterar vad vi redan vet och vad vi har fått veta. Vi gör jämförelser mellan de författare vi lär känna, både deras liv och deras böcker. Efter genomgång arbetar vi med ett arbetsblad med fakta om författaren. Dina texter samlar du i en egen bok. Under arbetets gång kopplar vi skapande verksamhet till det vi lär oss. 

 

Visa din kunskap - Bedömning

Du visar din kunskap genom att vara delaktig i och aktiv under lektionerna. Bedömning sker kontinuerligt och genom kahoot någon gång emellanåt. 

 

 


Läroplanskopplingar

Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

Eleven kan samtala om elevnära frågor och ämnen genom att ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter.

Dessutom kan eleven ge och ta enkla muntliga instruktioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback