Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pippi Långstrump

Skapad 2017-10-09 13:51 i Ringblommans förskola Halmstad
Ett av våra främsta mål på Lilla Björn är att utveckla språket och därför har vi valt Pippi Långstrump som tema då Pippi är ett intresse som finns bland barnen
Förskola
Ett av våra främsta mål på Lilla björn är att utveckla språket och därför har vi valt Pippi Långstrump som tema då Pippi är ett intresse som finns bland barnen

Innehåll

 

Tema Pippi Långstrump

 

Varför?

Ett av våra främsta mål på Lilla Björn är att utveckla språket och därför har vi valt Pippi Långstrump som tema då Pippi är ett intresse som finns bland barnen.

Genom sagan om Pippi Långstrump  kan vi jobba med språket på olika vis. För att väcka barnens nyfikenhet och intresse vill vi att barnen ska få lära känna Pippi Långstrump genom olika uttrycksformer.

 

Mål och syfte

Vi tycker att det är viktigt att barnens språk utvecklas så att de kan sätta ord på sina tankar och känslor för att därmed kunna påverka sin situation. Att barnen kan kommunicera med varandra i olika situationer exempelvis i leken. Kunna säga vad de vill leka med, hur och på vilket sätt. Att de kan sammarbeta, lösa konflikter, lyssna på varandra och förstå att man ibland måste vänta på sin tur. Ett utvecklat språk ökar också möjligheten till en tryggare själkänsla då man kan sätta ord på sina tankar och känslor samt kunna lyssna och förstå andra.

 

Hur?

Genom att exempelvis:

 • Sjunga sånger om Pippi Långstrump (vi kommer använda oss av sångkort och sångdjur)
 • Rim och ramsor
 • Läsa böcker och ha boksamtal
 • Dramatisera utifrån rekvisita som vi har köpt (Pippihus och flera figurer )
 • Rita/måla , klippa, klistra, mallar att måla
 • Flanosaga
 • Sätta upp bilder på avdelningen som man kan samtala med barnen om
 • Titta på Pippi Långstrump -avsnitt (Finns på internet - på SVT )
 • Sakletare . Leta efter saker utomhus precis som Pippi gör.

 

Arbetsätt

 • Det är viktigt att vi pedagoger är närvarande med barnen i alla situationer. Att vi hjälper barnen att sätta ord på sina tankar och känslor. Samt benämner saker och ting i barnens omgivning. Detta kan också förstärkas med hjälp av bildstöd och skriftspråk. Exempelvis att det finns bilder på barnens leksaker så att de kan koppla ihop sak med bild/text (Hitta saker på avdelningen och kunna lägga tillbaka).
 • Dela upp barnen i små grupper för att kunna se varje barn. Samt skapa lugn och ro (minska ljudnivå, stress) och därmed skapa trygghet. När barn känner sig trygga vågar de ta för sig och uttrycka sig i större utsträckning. Det är också viktigt att vi vuxna tänker på att dela oss även när vi är hela gruppen ute exempelvis. Att vi vuxna är närvarande där barnen är!
 • Upprepa för att kunna se hur barnen och de olika aktiviteterna utvecklas under tidens gång. Om man exempelvis läser en bok, gör en dramalek etc. Att man upprepar aktiviteten under lång tid för att kunna se vad barnen har lärt sig och vad de är intresserade av. På så vis kan vi utveckla saker och ting utifrån barnens behov och intressen. 

 

Utvärdering

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: