Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap, Svenska, Biologi, Geografi

·

Årskurs:

8 - 9

Hållbar utveckling

Alléskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 7 februari 2019

Vi människor har EN planet att bo på - planeten JORDEN! Denna behöver vi ta hand om så att även kommande generationer ska få uppleva dess storhet. Men gör vi det? Ja, det gör vi på många sätt och vår kunskap blir bara större och större och når fler och fler, men det finns fortfarande många problem som vi har att brottas med. Vilket problem vill du studera närmare?

Grupparbete

  1. Välj ett område att studera (se förslag). Läs in er på fakta (texter, filmer, intervjuer) och skriv en källförteckning.
  2. Skriv gemensamt en faktatext  och/eller gör en film som belyser problemet och vad vi människor gör/kan göra för att förbättra. Referera och/eller citera från andra texter. Använd bilder som förstärker texten. (Tänk på att bilderna inte får vara skyddade för användning.)
  3. Skriv en insändare till Lerums tidning där ni framför era åsikter och ger förslag på förändring. Skriv enskilt eller i par.
  4. Förbered en utställning i biblioteket. Använd texter och bilder för att förklara.
  5. Förbered och genomför en muntlig presentation. 
  6. Vecka 45, på torsdagen, presenterar ni gruppernas arbeten för varandra i klassen och på måndagen, vecka 46, visar ni utställningen för 6d. 

 

Förslag på ämnen:

Matsvinn

Matproduktion – ekologiskt kontra konventionellt, köttproduktion, populära/trendiga grödor (t.ex. avokado, quinoa, mandel) – vilka konsekvenser det får för vattentillgång, markanvändning m.m.

Plast i haven

Klädindustrin – bomull

Vattenbrist

Skövlandet av regnskog (t ex för att producera palmolja)

Östersjön

Elektronik, t.ex. mobiltelefoner (tillverkningens påverkan på miljö och människors arbetsvillkor/hälsa, var och hur återvinning sker m.m.)

 


Läroplanskopplingar

värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Intressekonflikter om naturresurser, till exempel om tillgång till vatten och mark.

Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Skriva faktatext - Lärandematris
Skriva insändare - Lärandematris
Muntlig presentation - Lärandematris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback