Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

Formanalys i påse

Martin Koch-gymnasiet, Hedemora · Senast uppdaterad: 22 december 2020

I det här arbetsområdet har du möjlighet att utveckla din förmåga att beskriva olika material och strukturer med ord. Du har också möjligheten att utveckla din förmåga att teckna dessa material och strukturer.

Uppgift

Steg1.

Du får en påse med okänt innehåll. Du ska nu känna på påsen för att försöka hitta olika ord för att beskriva föremålet. T.ex. tung, mjuk, rund, taggig, blank, metallisk, tygig, räfflad och så vidare. Vet du vilket föremål det är så ska du inte skriva namnet på föremålet utan fokusera på att hitta olika beskrivande ord.

 

           

 

Steg2.

Rita föremålet. När du ritar ska du försöka tänka på hur du ska rita för att illustrera de beskrivande orden du just skrivit. Hur ritar man t.ex. mjuk eller blank? Hur ser man t.ex. att något är metalliskt?

När teckningarna är klara tar vi ut föremålen ur påsarna. Vi läser upp orden och ser om beskrivningen och bilden stämmer även när vi ser föremålet med ögat.

 

Material

Pennor och skisspapper

 

Verktyg

De verktyg som du kan ha användning för är:

pennvässare, linjal och sudd

 

Bedömning

Jag som lärare kommer titta på hur du använder dig av olika material och tekniker för att visualisera olika material och strukturer. Jag kommer också titta på hur du använder och kombinerar färg, form och bildkomposition för att skapa en tolkning av innehållet i påsen.

 

Tid

1-2 lektioner


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback