👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsumentkunskap & Livsmedelskunskap lekt. 5

Skapad 2017-10-17 12:00 i Hedens skola Öckerö
Konsumentkunskap lärs ut genom att dels testa och jämföra olika typer av popcorn (hemlagat, halvfabrikat och färdigt) och dels gå till livsmedelsbutik och jämföra varor.
Grundskola 6 Hem- och konsumentkunskap
Inom HKK lär vi oss att bli medvetna konsumenter. Det innebär att vi kan se vad vårt köp skapar för konsekvenser, för oss och andra. Ni ska jämföra varor och träna på att göra medvetna val utifrån hälsa, ekonomi och miljöaspekter.

Innehåll

Vi går till en livsmedelsbutik och läser innehållsförteckningar och annan info på varornas förpackning för att bedöma fördelar och nackdelar med respektive vara ur ekonomiskt, hälso- och miljöperspektiv. Vi skriver ner den info vi får i ett protokoll för att kunna jämföra varor och göra medvetna val.

 

Syftet med uppgiften är att se hur information gör dig till en medveten konsument och hur ditt val i affären kan påverka hälsa, ekonomi och miljö.

 

Vi tränar också på medveten konsumtion genom att testa och jämföra olika typer av popcorn (hemlagat, halvfabrikat och färdiglagat).

 

Vi jämför tillagningstid, pris, utseende, doft, smak och konsistens i en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar. I denna process utvecklas ett kunnande som rör mat och måltider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
  Hkk
 • Centralt innehåll
 • Jämförelser av några vanliga varor, till exempel utifrån jämförpris.
  Hkk  1-6
 • Några olika miljömärkningar av produkter och deras betydelse.
  Hkk  1-6
 • Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
  Hkk  1-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris, miljö- och hälsopåverkan.
  Hkk  E 6