Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Åk 9 - SV - Svensk språkhistoria - HT17

Skapad 2017-10-18 10:03 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Ett arbetsområde om nätmobbning och hur lätt det är att skapa och sprida ett rykte. Hur ska man bete sig på nätet egentigen och vad gör man om man blir utsatt?
Grundskola 9 Svenska
Ni ska i grupper redovisa ett område i svensk språkhistoria. Tillsammans kommer ni undervisa varandra! :D Senare kommer ni skriva en kortare text om svensk språkhistoria.

Innehåll

* Syfte

Se nedan.

 

* Centralt innehåll

Se nedan.

 

* Undervisningen

- Ni får ta del av material som tar upp svensk språkhistoria, bl.a. ett häfte och Studi.se.

- Ni blir indelade i grupper.

- Ni arbetar med er redovisning, både i gruppen och enskilt.

- Ni gör tillsammans en plansch som ska hängas upp i klassrummet.

- Du skriver en kortare resonerande text om svensk språkhistoria.

 

* Bedömning

Se matris. Jag bedömer din presentation samt din text om svensk språkhistoria.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Åk 9 - Svensk språkhistoria - HT17

E
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
C
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
A
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Presentation
- Du talar innantill från ett manus. - Du talar några gånger tyst eller otydligt. - Det är ganska enkelt att följa med i det du berättar. - Du har någon text på planschen. - --- - --- - --- - ---
- Du talar ibland fritt. - Du talar någon gång tyst eller otydligt. - Det är oftast enkelt att följa med i det du berättar. - Du har en ganska tydlig text på planschen. - Du använder ganska tydlig(a) bild(er) på planschen. - Du har ibland ögonkontakt med publiken. - --- - ---
- Du talar oftast fritt. - Du talar aldrig tyst eller otydligt. - Det är enkelt att följa med i det du berättar. - Du har en tydlig text på planschen. - Du använder tydlig(a) bild(er) på planschen. - Du har ofta ögonkontakt med publiken. - Du skriver upp stödord till publiken, t.ex. på tavlan. - Du har en tydlig inledning.
Text om språkhistoria
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. - Du har en åsikt om en bit i svensk språkhistoria. - Du ger flera anledningar till din åsikt. - Du ger ett exempel på det du tycker, t.ex. vad något kan leda till.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader. - Du har en åsikt om två bitar i svensk språkhistoria. - Du ger flera anledningar till varje åsikt. - Du ger flera exempel på det du tycker, t.ex. vad något kan leda till.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. - Du har en åsikt om tre bitar i svensk språkhistoria. - Du ger flera anledningar till varje åsikt. - Du ger flera exempel på det du tycker, t.ex. vad något kan leda till. - Du ser saker ur olika perspektiv.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: