Undervisningen i hem-och konsumentkunskap skall syfta mot följande mål.
Terminsplanering i Hem- och konsumentkunskap
I arbetet med recept lär sig eleverna att följa skriftliga instruktioner och de tillägnar sig ett ordförråd i ämnet hem- och konsumentkunskap. När eleverna arbetar med recept lär de sig även att beräkna mängder, de utvecklar både sin språkliga och sin matematiska förmåga. I år 8 ska eleverna själva börja skapa egna måltider och börja arbeta mer på egen hand. Att baka och laga mat handlar om att tillämpa en mängd olika metoder som kan tyckas självklara för den som kan laga mat. Att koka, fräsa, sjuda, steka och jäsa är olika exempel på detta. I år 8 lär vi oss hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet. Vid planering och organisering behöver man överväga olika moment, tidsåtgång och arbetsuppgifter och i vilken ordning de ska ske. Att själv kunna planera och tillaga sina måltider samt utföra andra uppgifter i hemmet är redskap som ger människor möjlighet att organisera sin vardag. Det utvecklar tilltron till den egna förmågan. Att ha goda kunskaper om redskapen gör det möjligt att välja de redskap som passar bäst i varje enskild situation. Eleverna utveckla kunskaper om hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel samt tvätt. Kunskapen är också viktig ur ekonomisk och miljömässig synpunkt, eftersom rätt hanterade livsmedel har längre hållbarhetstid. Miljö och livsstil I årskurs 8 är det fokus på hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Att minska matsvinn genom att kunna beräkna mängder och laga mat efter säsong är ett led i detta. Att med sina sinnen kunna avgöra om ett livsmedel är fräscht eller dåligt likaså. Tanken bakom innehållet är att eleverna ska utveckla ett miljömässigt förhållningssätt till vardagliga förbrukningsvaror. I år 8 är de största arbetsområdena näringslära och tvätt vilket resulterar i ett prov som summativ bedömning. I den formativa bedömningen får eleverna individuellt möjlighet att planera mat för en dag och sedan tillaga en valfri hälsosam måltid. Vi fördjupar oss i näringsämnen och deras betydelse för vårt välbefinnande och lär oss olika hjälpmedel för att lära sig att äta hälsosamt.
Varje lektion är uppdelad med en teoretisk genomgång och sedan praktiskt arbete av varierande slag. Stort fokus läggs på HEM (hälsa, ekonomi och miljö), tvättkunskaper, livsmedelshygien, hygien i köket samt olika matlagningsmetoder. Eleverna arbetar 1-3 i varje kök. De får utvärdera sitt resultat i en loggbok.
Färdigheter som bedöms: Koka, steka, reda, baka, tvätta, diska, rengöra, livsmedelshantering, källsortera.
Förmågor som bedöms: Organisera, disponera, reflektera, diskutera, ta ställning, värdera information, bedöma, argumentera, ompröva.