Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Likabehandling Ht 2017/ Vt 2018

Skapad 2017-10-25 12:34 i Regnbågens förskola Hörby
Förskola
Samvaro och gemenskap

Innehåll

Hur är vi mot varandra och hur vill vi bli bemölta

Vi vill framförallt arbeta med relationer och gemenskap/ samvaro i det dagliga arbetet tillsammans med barnen. Se, fånga upp och samtala kring situationer där bemötandet är positivt mellan både barn- barn, barn- vuxen-, samt vuxen- vuxen. Vi vill även arbeta med konflkthantering där vi finns nära barnen som stöttar dem i olika situationer som uppstår. Ibland får vi vuxna ta ett steg tillbaka för att först se vart situationen leder så att barnen får en chans till att visa och lösa situationen utifrån sig själv.

I vårt temaarbete med grodan blir det tydligt då den blev ledsen och vågade inte vara hos oss när några barn slog på den. Vi valde då att låta temaarbetet ta en annan vändning än vad vi tänkt. Det blev ett tydligt och uppenbart tillfälle att samtala kring hur det känns, både för grodan och barnen.

Vi pedagoger upplever att barnen har lätt för att komma på lösningar när det inte gäller dem själva. De har också lättare för att se konflikten ur två perspektiv då de inte är inblandad i konflikten själva.

Vi kommer att arbeta med Grodan i detta tema med olika känslor och tanken är att Grodan ska få sova över hos de barn som vill samt att de får en anteckningsbok med sig att anteckna eller rita i hur de tror att Grodan upplevt besöket. Barnen pratar just nu en del om rädsla.

Vi har lämnat ut ett litet frågeformulär till vårdnadshavarna för att få in lite av deras synpunkter och tankar kring vår verksamhet och bemötandet av dom.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: