Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Historia åk 9 - med start 2016

Freinetskolan Hugin, Freinet · Senast uppdaterad: 4 november 2018

Här kan du se vilka kunskapskrav du ska uppnå innan du går ut årskurs 9.

Under höstterminen 2017 har vi läst samtliga SO-ämnen parallellt med varandra. Ämnet har bitvis också lästs gemensamt med svenska, där vi såväl under svensklektionerna som SO-lektionerna har utgått från samma uppgifter. Uppgifterna nedan bedöms i en kombination mellan samhällskunskap, historia och svenska.

Detta gjorde vi under HT17:

- Nordkoreafilm. Vi har iscensatt en flykt från Nordkorea där syftet var att förklara landets geografi, berätta om landets historia och om orsaken till varför vi flyr (visar på analysförmåga). Ytterligare gjorde vi en begreppsförklaring till ordet diktatur, där vi skulle förklara vad det är och vad det innebär. Siktade man på de högre betygen så skulle man koppla ihop fler delar från SO-ämnena för att analysera varför landet förhåller sig såsom det gör (orsak/verkan-samband).

- Nazistdemonstrationen i Göteborg. Vi kollade på två filmer som hade en tydlig nazistisk avsändare. Första filmen handlade om demonstrationen i Göteborg som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) arrangerade. Sedan kollade vi på en film när NMR var i Norrtälje, för att belysa att vi inte är fredade av anti-demokratiska organisationer lokalt. Vi samtalade efteråt om budskapet i filmen och på vilka sätt organisationer som NMR försöker sprida sin propaganda och hur de försöker gestalta sig själva.

- Die Welle. Som tema-ledtråd nummer två så kollade vi på en film om ett amerikanskt experiment som gick ut på att elever på ett gymnasium trodde att de aldrig skulle kunna bli diktatoriska, med tanke på alla världskrig och hur upplysta samhället då var. Läraren visade genom små steg att även en klass med medvetna ungdomar som var emot diktatur ändå kunde bli indoktrinerade (hjärntvättade).

- Hur styr man ett land? Vi besvarade frågeställningarna "Vad vet du om nazism?" och "Hur tror du att ett land blir totalitärt?". Syftet bakom uppgiften var att 

- Vad är en diktatur? Klassen hade redovisning inför varandra kring "Sveriges demokratiska utveckling", "nazism" och "kommunism". 

- Skriva ett brev till Nordiska Motståndsrörelsen. Kopplingen till kunskapskraven var att "Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation."

- Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism. Vi har läst och lärt oss anteckna genom skriven text kring hur Europa kolonialiserade världen samt orsaken bakom det och konsekvenserna efter det.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Historia Hugin 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback