Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klimat, väder, klimatförändringar, klimatzoner och vegetation

Skapad 2017-10-30 16:39 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Grundskola 7 Geografi
Varje dag när du öppnar dörren och går till skolan drabbas du av vädret. Vissa dagar skiner solen, vissa dagar regnar det. Vintern kan vara mycket kall om du bor i norra Sverige, men bor du i Skåne är vintern mest dimma och gråväder. Vädret hänger samman med klimatet på den plats du bor. För att beskriva klimatet på en plats undersöker man hur vädret har varit de senaste 30 åren. Medelvärdet av bland annat temperatur och nederbörd ger en bild av klimatet på platsen.' Träden i den tropiska regnskogen kräver en varm och fuktig miljö för att kunna växa medan barrträden trivs bäst där klimatet är betydligt kallare och torrare. Klimatet och tillgången på vatten bestämmer vilka olika växter som klarar av att växa inom ett visst område. Därför är vegetationen väldigt olika i de olika klimatzonerna. I öknar och polarområden finns inte mycket växtlighet på grund av det hårda klimatet medan regnskogens varma och fuktiga klimat ger ett oerhört rikt växt och djurliv.

Innehåll

Planering

Att förstå vad som menas med klimat, väder, klimatförändringar, klimatzoner och vegetation.

Vecka 47-50:

Begrepp: klimat, väder, temperatur, nederbörd, låg- och högtryck, passadvindar, monsun, havsström, kust- och inlandsklimat, klimatzon, vegetation, tropikerna, savann, stäpp, öken, tempererad zon och polarzon, växthuseffekt, fossila bränslen.

Film: Earth (The power of the planet) "Atmosfären"

Ge-boken 7 s. 24-29. Klimat: Solen värmer olika, Stadiga vindar, Havsströmmar, Kust och inland. 

Ge-boken 7 s. 30-34. Väder:  Högtryck och lågtryck, Väderprognoser, Jordens klimatzoner.

Ge-boken 7 s. 35 Uppgifter:  Klimat och väder.

Ge-boken 7 s. 36-44 + 46-54 Klimatzoner och växtlighet (vegetation).

Ge-boken 7 s. 45 + 55 Uppgifter: Klimatzoner och växtlighet (vegetation).

Studi.se Klimat och väder + Global uppvärmning

Skriftligt prov - 7 A Tisdag 18/12 och 7 D onsdag 19/12.

Prov i Geografi - Klimat, väder och klimatförändringar. Geografi-boken 7 s. 22-35 (Klimat och väder) + s. 36-55 (klimatzoner och växtlighet) Känna till hur det ser ut i de fyra klimatzonerna. Studi.se (klimatförändringar, klimat och väder)

 

Du ska kunna: förstå klimat och väder, geografiska begrepp, tolka kartor, bilder, diagram och tabeller + orsaker och konsekvenser av klimatförändringarna.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
    Ge  7-9
  • Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
    Ge  7-9
  • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
    Ge  7-9

Matriser

Ge
Klimat, väder och vegetation

E
C
A
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Eleven har kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar i världen.
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar i världen.
Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar i världen.
Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar i världen.
Eleven för underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: