👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska, retorik, Toråsskolan vt 2017, vecka17-22

Skapad 2017-10-31 22:08 i Toråsskolan 4-9 Skall avslutas Kungsbacka Förskola & Grundskola
Detta är en mall för LPP på Toråsskolan i Kungsbacka
Grundskola F – 9 Svenska
Retorik handlar om att lära sig att uttrycka sig muntligt. Att kunna argumentera, diskutera, debattera och föra ett samtal. Det handlar om kroppsspråk och hur vi använder vår röst som ett verktyg.

Innehåll

 

 

Introduktion

 

·        Retorik handlar om att lära sig att uttrycka sig muntligt. Att kunna argumentera, diskutera, debattera och föra ett samtal. Det handlar om kroppsspråk och hur vi använder vår röst som ett verktyg. I detta arbetsområde kommer du få möjlighet att förbättra din muntliga förmåga genom olika övningar, vi kommer diskutera hur man blir en säker talare, lyssna på andras tips och till slut skriva ett hyllnings- eller tacktal. Arbetsområdet påbörjas i vecka 17 och avslutas under vecka 22.

 

 

Innehåll

 

·        Du kommer få lära dig hur man kan bli en bättre talare både genom övningar men också genom att lyssna på vad andra tänker kring ämnet retorik. Du får möjlighet att utveckla förmågan att genomföra en muntlig redovisning i form av ett tal, som skall ha ett innehåll som är strukturerat och passande för ett tack- eller hyllningstal.

 

·      

Arbetssätt

 

·       Vi kommer göra olika muntliga övningar i par eller mindre grupper. Bedömningsuppgiften, ditt tack- eller hyllningstal, kommer du göra enskilt. Det mesta materialet introduceras av en lärarledd genomgång men vi kommer även titta på några filmer/klipp som kan ge både inspiration och information. Du kommer få tydliga instruktioner för att genomföra ditt tal.

 

·      

 

Bedömning

 

·         Du kommer att visa dina kunskaper genom att hålla ett tack- eller hyllningstal. Detta görs under vecka 22.

 

·         

 

Bedömningsmatris

Muntlig redovisning
 
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang