Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Arabiska Inlärning år 7-9

Flerspråkigt lärande - personal, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 9 december 2017

Under läsåret kommer vi att träna språkets olika delar genom att läsa, skriva och samtala samt jobba med en hel del övningar som stärker och främjar språkriktigheten. Vi kommer även att arbeta med kulturen och samhället och lära oss mer om arabiska språket. Också kommer vi att jobba med ordförrådet, grammatiken, skriva berättelser som stärker fantasi och skriftligt förmåga och ger oss tryghet i vårt språk. Genom litteratur, böcker, arabiska poesi och övningar kommer vi att förstärka målet.

 

Centralt innehåll och metod

Vi kommer att koppla ihop vårt arbete med det centrala innehållet genom att läsa skönlitteratur, som vi bearbetar utifrån både text och innehåll och gör egna språkliga och innehållsmässigt reflektioner. Vi kommer att jobba med språkliga klurigheter utifrån såväl skönlitteraturen, egna dilemman eller anpassade övningar. Vi kommer att göra nedslag i kultur och samhälle genom att belysa olika händelser i de olika arabiska länder.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, ord och begrepp i skönlitteratur för ungdomar och vuxna.

Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.

Matriser i planeringen
Modersmål år 7- 9
Uppgifter
Arabiska litteratur
Målet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback