👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vad är tro och religion?

Skapad 2017-11-06 19:03 i Gemensamt skola i Båstad Båstad
Grundskola 1 – 2 Religionskunskap SO (år 1-3)
Vad är tro? Vad är religion? Religion är när man tror på t. ex gudar. Varför finns det religioner och vad betyder de för människor?

Innehåll

 

 

Lärande

Du kommer att få möjlighet att utveckla dina kunskaper och vara delaktig i lärandet om religionerna judendomen, kristendomen och islam.

 

I övningar som vi genomför tillsammans kommer du med hjälp av bilder och text träna dig på att bli bekant med, känna igen, förstå och använda de begrepp som hör till de tre religionerna. 

 

Du kommer att få träna din förmåga att lyssna, genom att ta del av berättelser från de olika religionerna och i samarbete med kamrater kunna återberätta delar av någon berättelse. Till stöd har du illustrerat början, mitten eller slutet av berättelsen.

 

Du kommer att få träna din förmåga att jämföra olika berättelser, högtider, heliga byggnader, heliga skrifter och symboler i aktiviteter som spel,

 

Du kommer att få träna din förmåga att samtala, genom att  bland annat ställa frågor till kamrater om innehållet i texter och filmer.

 

Du kommer att få träna din förmåga att reflektera när du i tillsammans med kamrater jämför likheter och olikheter i religiösa berättelser, heliga byggnader, heliga skrifter och symboler, då begreppen befästs.

 

Du kommer att få träna din förmåga att ta eget ansvar för nästa steg i ditt lärande genom att följa instruktioner som visas på smartboarden.

 

 Bedömning

Så här kommer ditt arbete att bedömas:

Du kommer att få skatta dig själv med hjälp av matrisen nedan.

Din lärare kommer sedan att visa den nivå du ligger på och vad som är ditt  nästa steg.

Bedömningen svarar på: 

- Du har förmågor/kunskaper i...

- Du behöver utveckla...

 

Matriser

Re SO
Vad är tro och religion?

Jag håller på att lära mig
Jag kan en hel del
Jag har koll
Du kan berätta om någon högtid, symbol och någon central berättelse från kristendomen, islam och judendomen.
  • Re   3
Du kan med stödfrågor berätta om någon religion, deras symbol och någon berättelse från judendomen, kristendomen eller islam.
Du kan berätta om någon religion, deras symbol och någon berättelse från judendomen, kristendomen eller islam.
Du kan berätta om religionerna , deras symboler och berättelse från judendomen, kristendomen eller islam.
Eleven återger delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln (samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter).
  • Re   3
Du kan med stödfrågor berätta delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln (samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter).
Du kan berätta delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln (samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter).
Du kan på ett utförligt sätt berätta delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln (samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter).