Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Introduktion analog programmering

Skapad 2017-11-08 15:15 i Skräddarbacksskolan Borlänge
Introduktionsövningar i analog programmering. Här får du förvandla dig själv och dina klasskamrater till robotar och göra övningar där ni får lära er enkel analog programmering.
Grundskola 3 – 6 Teknik
Introduktionsövningar i analog programmering. Här får du förvandla dig själv och dina klasskamrater till robotar och göra övningar där ni får lära er enkel analog programmering.

Innehåll

Tidsplan 4*40 min

Introduktion i att styra/programmera 

Hur styrs roboten
Eleverna arbetar två och två, den ena är robot och den andra är programmerare. Roboten går långsamt rakt fram. Programmeraren styr roboten med en lätt klapp på axeln, om roboten får en klapp axeln så gör den en tvär sväng på 90 grader åt det håll den klappade axeln pekar mot. Övningen sker inom en begränsad yta, eleverna turas om att vara robot och programmerare. 
 

 

 

Robotleken  

Mekanikerns trasiga robotar har rymt de är felprogrammerade. Robotarna kan bara svänga 90 grader. De styrs av en klapp på axeln då svänger den 90 grader åt det hållet. De kan inte stanna. Lekledaren ställer ut robotarna åt olika håll och tilldelar en robotmekaniker ca 5st egna robotar. Robotarna håller samma jämna takt när de går, bara mekanikern får springa. Robotarna stannar först när de är inne i verkstaden. verkstaden är upp märkt som en hage ca 2x2m med en meterstor öppning dit robotarna ska gå. Mekanikerna startar en liten bit ifrån robotarna. Man kan antingen klara uppdraget på en viss tid eller köra som tävling mot varandra. Om roboten stöter mot ett hinder tex ett träd fortsätter den att gå på stället tills mekanikern styr dem. 

 

Samla ihop laget 

Lagen sprids ut på lekytan. Två från varje lag startar som robot och programmerare. Deras uppgift är att samla ihop lagkamraterna genom att styra så att roboten kan fånga dem. Den som blir fångad ställer sig sist i ledet och blir fångare. Leken går ut på att båda lagen ska samla ihop alla sina deltagare.

Styra ledet 

Lagen ska ställa sig i ett led. Den som är längst bak styr ledet genom att klappa lätt på höger eller vänster axel beroende på vilket håll föraren vill att ledet ska gå åt. Den lätta klappen skickas framåt till loket som  svänger 90 grader åt det hållet. Efter en stund får loket flytta längst bak och bli förare, detta repeteras tills det att alla provat på alla positioner.

Förslag till avslutningsuppgift

Den som styr får ett hemligt mål av läraren. Övningen sker under tystnad. När ledet nått målet ropar den som styr –framme.

Lektion 2

Se ppt programmering

Lektion 3

Se ppt algoritm.

 

Lektion 4

Arbeta digitalt med tex appen Box island

 

Förslag på fortsättning:

Arbeta med scratch 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Robotkompis, kommandon uppgifter och spelplan

  • Programmering

  • Algoritm

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: