Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Prinsessan och mördaren - bokprojekt

Hälsinggårdsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 26 september 2021

Under några veckor ska vi läsa boken "Prinsessan och mördaren" av Magnus Nordin. En ung kille hittas vid en soptipp. Han lever men har utsatts för sexuella övergrepp och strypförsök. Det är upptakten på denna gastkramade mordgåta. Men detta är inte bara en thriller. Det är minst lika mycket en bok om några ungdomar i stockholmsförort; deras vardag i plugget, fester, familjer och förälskelser. Markus är kär i Nina som är kär i gitarristen Jajje. Teo är Markus kompis som är på glid (skiter i plugget, slåss gärna och röker på med de äldre polarna). Lenita är rikemansdotter och klassens manipulatör. Hon bestämmer vem som är bjuden på fest och vem som sitter vid hennes bord i skolmatsalen. Nina, pappas Prinsessa, är ny i plugget och vet att hon behöver Lenitas accepterande lika mycket som hon avskyr spelet om ledarens gunst. Markus själv känner sig vilsen när föräldrarna separerar och syrran stuckit till Dublin. "Jag ville dels göra ett försök att skriva en realistisk thriller för ungdomar utan att tillrättalägga eller spara på krutet. Dels ville jag berätta om ungdomar i ett litet villasamhälle, om hur hemligheter och lögner förgiftar relationer och förstör förtroenden." säger författaren Magnus Nordin själv. (källa: http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/skonlitteratur-barn-och-ungdom-aventyrsbocker-och-deckare/p/prinsessan-och-mordaren/)


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Unikum matris svenska 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback