Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

HT 17 Kvalitet och utveckling i förskolan - Naturvetenskap och teknik Rödhaken

Skapad 2017-11-21 09:23 i Änghögs förskola Trelleborg
Mall för pedagogisk planering. Gruppen Personal på Änghögs förskola.
Förskola
Använd ny färg inför varje termin

Innehåll

Barns utveckling i naturvetenskap och teknik

Analys/bedömning (utifrån verksamhetens kvalitet-organisation, innehåll, arbetssätt och förhållningssätt)

ht- 17 Vi har erbjudit barnen att vara med i vårt projekt med att odla olika grönsaker, olika sorters tomat och paprika. Vi odlade dessa i våras och barnen har nu i höst fått smaka och se hur de ser ut inuti, om det finns fröer och om vi kunde spara dessa till våren. Vi har även plockat äpplen från vårt träd här på förskolan, som de sen fick vara med och göra äpplemos av.

I vårt arbete med grön flagg har barnen fått vara med och sopsortera och vi har samtalat kring varför man ska sortera m.m. Vi använder även en del material som vi sparat till vårt skapande på avdelningen bl.a. toarullar, korkar, mjölkpaket, konservburkar m.m.

För att utveckla barnens intresse för att utforska enkel teknik har vi bl.a. köpt in en leksats med kugghjul som man kan bygga ihop på olika sätt.

Barnen har också fått ett liggunderlag till sin bil lek. Med detta utforskar de hur långt bilarna kan rulla beroende på hur man lutar liggunderlaget samt storlek på bil och hjul.

vt-18 Vårt projekt med odling har fortsatt, vi har under våren bl.a. odlat gula ärtor, paprika och tomat. Projektet kring potatisen har inte blivit av.Vi studerade istället hur snabbt våra ärtor började gro samt hur mycket rötter det kom. Barnen hjälpte till att så både tomat och paprika, dessa har de sedan fått hjälpa till att sköta om. nu till sommaren har barnen fått ta hem vars en paprikaplanta samt en tomatplanta.

under våren har vi fortsatt att sopsortera med barnen och de får även följa med ut i vårt soprum och hjälpa till där. Vi gick även på en "skräpplockardag" tillsammans då barnen hittade många olika sorters skråp. Detta sorterade vi tillsammans och slängde på rätt plats i vårt soprum. Denna aktivitet pratade barnen om under lång tid efter och var uppmärksamma på skräp som de sedan hittade på vår gård eller då vi var på promenad.

Vi har även använt oss av korkar, mjölkförpackningar, toarullar m.m. i vårt skapande för att peka på vikten av att man kan återanvända saker.

 

Vad ska tillföras i undervisningen för att utmana barnens lärande och därmed öka kvaliteten på undervisningen?

 ht-17 Vi tänker fortsätta med vårt projekt med odling eftersom vi känner att detta lockar barnen, det är något som tydligt, att se och följa händelseförloppet. Detta tänkte vi utveckla genom att utöka odlingen med andra saker t.ex. potatis, ärtor. Vi tänkte även att vid skörden prova på hur man kan tillaga dessa t.ex. göra chips, eller koka.

vt-18 Vi kommer att fortsätta med olika odlingsprojekt eftersom detta är ett intresse som lockar barnen till att fundera kring vår natur och växter samt vad man det blir av det man har planterat. Vi kommer även att göra någon tillagning av något t.ex. äpplemos.

Vårt Grön Flagg projekt kommer att löpa vidare.

 

 

Matriser

Kvalitet och utveckling i förskolan - Naturvetenskap och teknik

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
2017-11-21 2018-06-19
Nivå 5
Nivå 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: