Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi, Fysik

·

Årskurs:

6

Hållbar utveckling

Campus Futura Gy, Tanum · Senast uppdaterad: 4 december 2017

Vad är hållbar utveckling? Hur definierar man begreppet? Vad är växthuseffekten? Vad är kolets kretslopp? Vad är energi? Hur påverkar vi? Vad görs? Hur kan man bidra på individuell nivå? m.m. m.m. I detta avsnitt lär vi oss massor om hållbar utveckling utifrån kemi, biologi och fysik för att bilda en bättre förståelse för begreppet.

Beskrivning av arbetsområdet

Under detta arbetsområde kommer du att få lära dig om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, så att du ska kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och göra goda miljöval och prioriteringar i vardagen. 

Mål

I arbetsområdet ska du få möjlighet att utveckla följande kunskaper och förmågor:

  • din förståelse för hur konsumtion och förbrukning påverkar jorden och insyn i hur jordens resurser är fördelade.
  • Förståelse för vad begreppet hållbar utveckling betyder.

Undervisning och arbetsformer

För att få en förståelse för vad hållbar utveckling innebär kommer vi att starta arbetsområdet med genomgångar där du får göra anteckningar som du kan dra nytta av senare i ditt arbete. Vi kommer även ha diskussioner om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling och du kommer själv att få läsa olika texter och se filmer som handlar om detta.

Vi avslutar området med att du gör en enskild uppgift där du får möjlighet utifrån din gamla och nya erfarenheter reflekterar kring vad du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling i världen. Provet som ni kommer att göra är endast EN fråga där ni får chans att visa era kunskaper.

Bedömning

Vad ska bedömas?

Kopplat till målen i arbetsområdet och kunskapskraven.

Vi kommer att bedöma:

  • din förståelse för hur konsumtion och förbrukning påverkar jorden och insyn i hur jordens resurser är fördelade.
  • din förmåga att kunna resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och att kunna ge förslag på hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön
  • din förmåga att använda dig av de kunskaper du lär dig om miljö och hållbar utveckling för att kunna ta ställning och argumentera i olika miljöfrågor.

Hur kommer det bedömas?

Genom att:

  • jag tittar på den avslutande uppgiften du skriver och hur du där förklarar och använder dig av de kunskaper du lärt dig.
  • lyssnar på dig när du diskuterar, resonerar och argumenterar kring olika frågor som rör hållbar utveckling, både vid genomgångar och vid grupparbetet.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Hållbar utveckling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback