👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknikhistoria åk 6 HT 17

Skapad 2017-12-05 08:47 i Trönningeskolan Halmstad
Ett arbete i teknikhistoria där eleven ska redovisa en teknisk uppfinnings utveckling.
Grundskola 4 – 6 Teknik Svenska som andraspråk Svenska
Genom tiderna har människan hittat på en massa saker för att underlätta för sig själv. Istället för att bära vatten i händerna gjorde man påsar av en urinblåsa, istället för att laga mat över öppen eld gjorde man lerugnar. Det finns ingen hejd på människans uppfinningsrikedom. Nu ska du få chansen att fördjupa dig i en av dessa uppfinningar!

Innehåll

Detta ska du göra:

Du ska i grupp ta reda på fakta om en uppfinnings historia och utveckling. Ni letar fakta tillsammans men skriver varsin faktatext.

Ni ska även visa er uppfinningshistoria i en skokartong! Ni bygger modeller av er uppfinning i er skokartong.

 

Uppgifter

 • Alfred Nobel

 • foto av din skokartong

 • Alfred Nobel

 • Faktatext om en uppfinning

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
  Tk  4-6
 • Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.
  Tk  4-6
 • Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.
  Tk  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
  Tk  E 6
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
  Tk  E 6

Matriser

Sv Tk SvA
Teknikhistoria

E
C
A
Beskrivning
Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan förklara enkla tekniska lösningar i vardagen och hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan förklara enkla tekniska lösningar i vardagen och hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.
Resonemang
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.