Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4

Geometri

Ingaredsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 11 december 2017

Vad är det för skillnad på en enhörning och en fyrhörning?

Arbetsområde:

Under kommande veckor kommer vi att arbeta med geometri. Vi kommer se geometriska former överallt! Cirklar, fyrhörningar, cylindrar och rätblock... Hur vore världen utan enheter? Vi kommer dela upp meter för att mäta längder och göra om meter till andra enheter. 

Konkreta mål:

Du kommer att utveckla din förmåga att mäta längd och räkna med den. Du kommer kunna göra en egen ritning där du skapar ditt drömrum eller en fantasifigur.

Bedömning:

  • Jag kommer bedöma din förmåga att:
  • mäta och rita sträckor
  • kunna uppskatta och mäta längd
  • kunna växla mellan olika längdenheter
  • känna till egenskaper och namnet på några geometriska objekt
  • kunna rita rektanglar, kvadrater och trianglar med givna mått
  • kunna räkna ut figurers omkrets
  • genom att du antingen får göra en fantasifigur eller en ritning över ditt drömrum.

Undervisning:

Vi kommer att mäta och jämföra både saker och personer. Vi kommer använda olika enheter för att se vilken enhet som är lämpligast att använda beroende på sammanhang. Har vi några mätinstrument på kroppen som är användbara? Vi kommer mäta, räkna och bygga! Med hjälp av ritningar kommer du skapa ett rum eller figur. Vi kommer använda oss av lego, färg och form för att försöka förstå geometri. 

 

Ord och begrepp:

sträcka, meter, decimeter, millimeter, kub, rätblock, kon, klot, cylinder, tetraeder, pyramid, sida, hörn, kant, längd, bredd, omkrets. 


Läroplanskopplingar

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Grundläggande geometriska objekt däribland polygoner, cirklar, klot, koner, cylindrar, pyramider och rätblock samt deras inbördes relationer. Grundläggande geometriska egenskaper hos dessa objekt.

Konstruktion av geometriska objekt, såväl med som utan digitala verktyg. Skala och dess användning i vardagliga situationer.

Symmetri i vardagen, i konsten och i naturen samt hur symmetri kan konstrueras.

Metoder för hur omkrets och area hos olika tvådimensionella geometriska figurer kan bestämmas och uppskattas.

Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, volym, massa, tid och vinkel med vanliga måttenheter. Mätningar med användning av nutida och äldre metoder.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett relativt väl fungerande sätt

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback