Skolbanken Logo
Skolbanken

Kroppen

Regnbågens förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 21 maj 2018

Vi vill ge barnen en större förståelse för kroppen och dess funktioner på ett lekfullt sätt.

Detta vill vi utveckla

Vi strävar efter att bemöta varje barn på ett positivt och uppmuntrande sätt. Vi vill att barnen känner sig delaktiga i vår verksamhet genom att de får prata/samtala under alla samlingar, vi vill också erbjuda utmanande lärsituationer för alla barn. Det skall vara roligt att lära sig tillsammans.

Vi vill skapa en större medevetenhet hos barnen om hur vår kropp fungerar och mår bra av. Vi pratar om vad de olika kroppssdelarna heter, vi ritar kroppar och självporträtt. Vi rör på oss genom rörelse-lekar, rörelse-sånger och hinderbanor.

 Vi vill ge barnen många möjligheter att utveckla sitt språk, att öka på sitt ordförråd och befästa sina begrepp.

Vi  arbetar med de matematiska begreppen såsom antal, mätning, läge, storlek och tid

 

Så här ska det gå till

Vår utgångspunkt när vi valt temat kroppen  är att alla mäniskor har lika värde. Vi vill ge barnen möjlighet att få mer kunskap om sin kropp. Att utgå från jaget och barnets nyfikenhet och upptäckar glädje och att göra barnet medvetet om om sig själv och sin kropp.

Vi vill också göra barnen medvetna om vad vår kropp mår bra av. tex. sömn, vatten, rörelse och lek, frukt och grönsaker, hygien och att få vara tillsammans.

Så här ska vi synliggöra utvecklingen

Vi ska tillsammans med barnen reflektera över arbetet och prata om det vi har gjort, var och en efter egen förmåga. Vi dokumenterar genom att lägga ut på blogg och lärlogg

Hur blev det?

Vi har sjungit och pratat om kroppen på lite olika sätt och gjort rörelsesånger. Under hösten gjorde vi ett  memoryspel  med barnens fotografier på där vi pratar om att vi ser olika ut. Vi gör självporträtt med jämna mellanrum tillsammans med barnen där vi pratar om vilken huvudform vi har , var ögonen, öronen sitter m.m. Färgen på hår, ögon m.m . Detta är ett sätt att få in matematiken i vardagen. Efter en fruktsamling ställde en av pedagogerna frågan till barnen vad "Kroppen" var för något"? Något barn sa att det var magen, ett annat barn nämnde armar och ben, barnen fick säga allt de tänkte på när de hörde ordet kroppen. Barnens tankar skrevs ner på ett stort papper som hängdes upp på väggen, dessa frågeställningar kommer vi tillsammans med barnen att arbeta med. Några av barnen har fått titta på en liten film som handlade om en pojke som gick till doktorn med sin giraff (som är ett gosedjur). Giraffen hade ramlat ner ifrån ett träd och hade skadat benen, doktorn röntgade benet men inget var brutet så det räckte med att linda benet. När filmen var slut fick barnen rita något som de kom ihåg ifrån filmen.

Efter detta har barnen pratat mycket om vårt skelett och om hur det ser ut. Vi har lånat böcker på bokbussen om kroppen och skrivit ut bilder på skelett och pratat om vad de olika benen i kroppen heter o var de sitter på kroppen, hur många ben består skelettet av, vilket ben är störst i kroppen och var sitter det minsta benet i kroppen. Vi sjunger och dansar också skelettdansen som har blivit populär. I den får vi in hur benen sitter ihop med varandra.

Vi har också pratat om hjärtat och hur stort det är  att det slår olika fort beroende på vad vi gör. Vi gjorde hjärtan till alla hjärtans dag.

Vi har gjort olika sångkort om kroppen både hela kroppen och inuti kroppen som vi sjunger på våra sångsamlingar.

Marie vår IKT pedagog var här och visade oss hur man kan arbeta med bilder i appen picEDU, eftersom att barnen visat intresse för skelettet fick de välja en bild på ett skelett. De hjälptes sedan åt och tog bild på varandra, efter det klippte de ut sitt ansikte och klistrade in på skelettbilden. Bilderna har vi skrivit ut, laminerat och satt upp på väggen.  

En pedagog har ritat upp en barnkropp och olika organ som vi satt upp på vår dörr. På baksidan av organen står det vad det är, detta tänker vi göra tydligare för barnen. Genom att tillsammans med barnen prata om vad det är för organ samt komma överens om hur vi ska göra det tydligare vad organen heter.

Under fyra veckor har vi haft två lärarstudenter som gjort olika aktiviteter tillsammans med barnen. De har gjort skelett som barnen själva fått sätta ihop för att se om alla kroppsdelar kommer på plats. De har också använt sig av kaplastavar som de byggde upp för att synliggöra för barnen hur många 206 ben är. Barnen har fått använda sig av en Blue-bot som de har programmerat till att gå till olika kroppsdelar som lärarstudenterna lagt ut på ett papper. Några av barnen har dansat ute i mittrummet till en film som en av lärarstudenterna hade gjort med hjälp av lerfigurer. Sången de dansade till var "Huvud, axlar, knä och tå. 

Analys

Vad behöver nu utvecklas?

Vi har tänkt att rita av något barn på spännpapper och kunna utveckla arbetet kring kroppen ,

Hur ser vi ut utvändigt ? hur ser vi ut invändigt? och hur känns det i kroppen när man te.x  blir arg ?

Vi har funderat på hur vi ska kunna ge barnen en förståelse för mängden skelettben i kroppen och ska ta kaplastavar till hjälp med detta.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback