👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska: Läsa en bok

Skapad 2017-12-08 08:32 i Dalskolan Tyresö
Grundskola F

Innehåll

8C Dags att läsa en bok

Jag hoppas att ni alla nu verkligen har bibliotekskort annars kan det bli lite svårt…. Det är dags att läsa en bok, en hel bok. Vad jobbigt!

 

Nej, det är det faktiskt inte, så länge ni planerar er läsning noga.

 

Vad ni ska läsa: en ungdomsbok

 

Vart ni ska få tag på en bok: biblioteket så klart, eller om ni redan har en bok hemma som verkar intressant, välj den.

 

Ni ansvarar själva för att gå till biblioteket och låna en bok och detta ska vara gjort innan 12 decemberför den dagen ska vi börja arbeta med era böcker på lektionen. Om ni nu faktiskt lånar er läsbok måste ni tänka på:

Lånetid

Lånetiden är 4 veckor för böcker och CD och 1 vecka för tidskrifter. Du får låna om dina böcker 2 gånger om de inte är beställda/reserverade av någon annan. Du kan låna om dina böcker på bibliotekets hemsida eller i utlåningsautomaterna på biblioteket.

 

Så, ta vara på datumet som er bok måste vara tillbaka så att ni kan låna om den om det behövs.

 

Längre ner finns det information om vad ni ska göra samtidigt och efter ni har läst er bok. Ni borde läsa igenom instruktionerna innan ni börjar att läsa, så att ni vet vad som förväntas.

 

Ni ska skriva:

5 korta, separata läsloggar

1 recensionLäslogg 1 - 3 ska vara inne 16 JanuariLäslogg 4 - 5 ska vara inne 25 JanuariRecensionen ska vara inne 30 JanuariLycka till,

 

Olivia

 

-----------------------------------------

Läslogg

Första loggen: Läst minst 1/5 av boken (ca 150 ord)

Du ska först skriva om något som kallas exposition. Expositionen är ett finare ord för början, det vill säga hur författaren inleder sin roman. Meningen med expositionen är att läsaren ska fastna för boken, att vilja läsa vidare. Titeln är ett sätt att fånga läsare. Vad heter din bok? Är det en bra titel? Sen är det också de första meningarna. Vad står det? Vilket intryck får du av meningarna? Vad tror du boken kan komma att handla om när du läser? Får du några föraningar? De första kapitlen är också viktiga. Här kan man få bakgrund till vad som boken ska handla om, en person kan förklara varför han eller hon väljer att berätta om detta. Läs noga och skriv sen om det som står i expositionen, inledningen, samt dina egna reflektioner.

 

Andra loggen: Läst minst 2/5 av boken (ca 200 ord)

I denna logg ska du skriva speciellt om karaktärerna i boken. Du kan vara både huvud- och bikaraktärer, vem som helst som du tycker är intressant. Huvudpersonen är naturligtvis intressant att skriva om eftersom han eller hon är central för bokens handling, men det kan också dyka upp andra personer som du hellre skriver om. Du kan skriva om en, två eller tre personer, men inte fler. Skriv om hur personerna presenteras, hur du uppfattar dem, vad du tycker om dem, deras relationer till andra och hur de handlar. Skriv om personerna i boken och dina reflektioner om dem.

 

Tredje loggen: Läst minst 3/5 av boken (ca 150 ord)

Skriv nu om miljöbeskrivningen. Kom ihåg att det inte bara är hur saker ser ut som är viktiga för miljön, utan det är också ljud, lukt, känsla och smak som är viktiga. Man kan inte rättvist beskriva ett sammetstyg utan att beskriva hur det känns mot huden. Man kan inte beskriva en förskoleklass om man inte säger något om hur det låter och så vidare. Leta efter alla tecken på miljöbeskrivning och skriv om du tycker att det är bra, för mycket eller för lite. Kan du se platserna framför dig när du läser? I så fall har författaren gjort ett bra jobb. Kan du inte se platserna, men tycker inte att det spelar så stor roll? I så fall kanske författaren har valt att fokusera på en annan del av boken än just miljöbeskrivningen. Beskriv alltså miljöerna och dina reflektioner till dem.

 

Fjärde loggen: Läst minst 4/5 av boken (ca 150 ord)

Läs fyra femtedelar av boken och sammanfatta kort bokens handling, eller ännu mer specifikt, bokens konflikter. Det finns två typer av konflikter – externa och interna. En extern konflikt är mellan två eller flera personer. Kalle och Greta grälar varje dag och deras förhållande håller på att gå i kras är ett exempel på en extern konflikt. Konflikter mellan gott och ont som i Sagan om ringen är också externa. En intern konflikt är när en människa slits mellan två idéer eller tankar. Grabben som vill lämna gänget med småkriminella han har hamnat med men som är rädd för att vara ensam är ett exempel på en intern konflikt. Ska han stå för vad han tror på och vara ensam, eller ska han ha gemenskap med något han egentligen inte tycker om? Skriv om bokens externa och interna konflikter och dina reflektioner kring dem.

 

Femte loggen: Läst ut boken (ca 200 ord)

Loggen ska nu handla om peripeti och upplösning. Peripeti är ett annat ord för vändpunkt. I vissa böcker är vändpunkten väldigt tydlig, pang så dör någon och allting ändras, eller polisen hittar den där viktiga ledtråden och mördaren åker fast. I andra böcker är det inte alls lika tydligt. En bok kan vara proppfull med små vändpunkter. Läs din bok noga och försök lista ut var du tycker att vändpunkten är. Efter peripetin kommer upplösningen. Det är då problemet löses. Tycker du att det är vettigt gjort? Har frågorna fått svar? Levde de lyckliga i alla sina dagar? Skriv om bokens vändpunkter och upplösning/slut och dina reflektioner om dem.

 

 

Att skriva en recension/ mall

 

1. Kort presentation av boken

I morgon när kriget kom är en av de ganska många ungdomsböcker från Australien som har översatts till svenska under senare år. Den är skriven av John Marsden, känd författare i sitt hemland.

 

2. Kort sammanfattning av bokens innehåll

Utvandrarna beskriver hur ett antal människor i en by i Småland på 1800-talet beslutar sig för att emigrera till USA. Man får följa dem från den fattiga tillvaron i Sverige över den farofyllda resan över Atlanten och fram till ankomsten till New York.

 

3. Beskrivning av några av bokens viktiga personer

De som står i centrum i boken är Karl-Oskar och Kristina, ett ungt bondpar. De sliter.... Som personer är de mycket olika. Karl-Oskar är stark och älskar utmaningar. Kristina .....

Andra viktiga personer, som också blir deltagare i äventyret att ge sig av till Amerika är....

 

4. Beskrivning av miljön

Bokens handling (Jerusalem av Selma Lagerlöf) börjar alltså i Nås i Dalarna....... I senare delen av boken förflyttas man till Jerusalem. Vid den här tiden ......

 

5. Typ av bok

Den här boken (Jerusalem) är en av Selma Lagerlöfs realistiska böcker. Innan hon skrev den forskade hon, både om livet i Dalarna vid den här tiden och om.....

Här skriver du alltså just om vilken typ av bok det är, en ungdomsbok eller en vuxenbok, en bok fylld av fantasi eller snarare realistisk (genre) osv.

 

6. Språk

Dagen när kriget kom är alltså en ungdomsbok men samtidigt en bok för alla åldrar. Språket är relativt enkelt men ändå tillräckligt komplicerat för att beskriva en svår verklighet…

Här skriver du om språket i boken var lättläst, svårt. Långa meningar? Även om metaforer och symboler.

 

7. Några viktiga tankar eller problem i boken

När man läser John Marsdens bok börjar man tänka på hur mycket man tar för självklart i sitt liv, t.ex......... Man måste också fundera över hur olika människor klarar av en svår situation. Hur skulle man klara av det själv om......

 

8. Sammanfattning och omdöme

Mobergs bok är en av de bästa böcker som jag har läst. Fast språket är lite gammaldags var det lätt att ........

Helt enkelt vad du tycker, men du måste alltid motivera din åsikt utifrån boken.

 

En recension ska alltså inte huvudsakligen vara ett referat av en boks innehåll. Den ska berätta lagom mycket. Den ska ge vägledning till andra som funderar på att läsa boken.

 

Den ska också vara intressant för andra som också har läst den. Känner man igen sina egna tankar om boken? Har man ungefär samma uppfattning?

 

Din recension ska vara cirka 500 ord.