👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Universum

Skapad 2017-12-10 11:36 i Munkedalsskolan Munkedal
Solsystemet och dess himlakroppar. Tid och årstider. Människan i rymden.
Grundskola 6 Fysik Svenska
Kan en stjärna slockna? Vad är en satellit? Är ett stjärnfall verkligen en fallande stjärna? Vad är ett skottår? Dessa frågor och många fler kommer du att få svar på i detta arbetsområde om universum.

Innehåll

Syfte

Syftet med undervisningen i fysik inom kunskapsområdet Universum är att du ska utveckla din förmåga att ...

Innehåll - kopplingar till läroplan

Konkreticering av mål

I arbetsområdet kommer du som elev få möjlighet att utveckla kunskap om och förståelse för:

- solsystemets himlakroppar, dess uppbyggnad och rörelser.
- dygn, månad, årstider och år relaterat till rörelserna i solsystemet.
- människan i rymden.
-satelliter.                                                 

- tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.

Begrepp att kunna och förstå:

sol, solsystem, solur, stjärna, midnattssol, astronaut, Big Bang, stjärnbild, supernova, svart hål, ljusår, galax, universum, vakuum, Vintergatan , vit dvärg, planet (stenplaneter/gasplaneter), komet, meteorit, asteroid, meteorgravitation / dragningskraft / tyngdkraft, , månens faser  (+ tidvatten  - ebb -- flod), jordaxel, dygn, månad, år, skottår, årstid, vårdagjämning/höstdagjämning, världsbild , satellit  (Sputnik), Jupiter, kosmonaut, nebulosa, röd jätte, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Jurij Gagarin, Neil Armstrong, Christer Fuglesang .....

 

Arbetssätt och arbetsformer

 

Under arbetets gång kommer du att få:

- läsa och skriva faktatexter

- se på filmer

- samtala och diskutera i helklass och i mindre grupper

- arbeta enskilt och i grupp tillsammans med andra elever

- göra enkla undersökningar och dokumentationer

 

Bedömning och dokumentation

Jag kommer att bedöma dina kunskaper om och förståelse för:

 • solsystemets himlakroppar och dess rörelser i förhållande till varandra .
 • solens betydelse för livet.
 • begreppen dygn, månad, årstider och år. 
 • begreppen som hör till arbetsområdet
 • hur människan utforskat rymden

Genom:   

- Att du i mindre grupp, tillsammans med övriga elever, samtalar och för en diskussion om ovan nämnda begrepp.

- Ett skriftligt test

Din kunskapsutveckling bedöms även fortlöpande utifrån dina insatser under lektionstid och genom återkoppling till arbetet.

Dokumentation:

Din kunskapsutveckling förs in i matrisen nedan och valda arbeten sparas i Unikum.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
  Fy
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  Fy  4-6
 • Människan i rymden och användningen av satelliter.
  Fy  4-6
 • Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.
  Fy  4-6
 • Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.
  Fy  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.
  Fy  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Fy  4-6

Matriser

Fy Sv
Fysik år 4-6

På väg
Har grundläggande förmåga
Har god förmåga
Har mycket god förmåga
Naturvetenskapliga diskussioner
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker om energi, teknik, miljö, hälsa, samhälle, naturbruk och ekologisk hållbarhet så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
Söka information i olika källor
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Använda information
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, i egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
Jämföra resultat Vidareutveckla undersökningar
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du hjälper till att ge förslag som kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du ger förslag som efter någon förbättring kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du ger förslag som kan göra undersökningen bättre.
Fysikaliska fenomen och begrepp
Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i fysiken. Du använder fysikens begrepp på ett ganska bra sätt.
Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i fysiken på ett utvecklat sätt. Du använder fysikens begrepp på ett bra sätt.
Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i fysiken på ett välutvecklat sätt. Du använder fysikens begrepp på ett mycket bra sätt.
Astronomi
Du kan ge exempel och beskriva hur himlakroppar rör sig. Du diskuterar på ett enkelt sätt varför det blir dag och natt, månader och årstider.
Du kan förklara och diskutera på ett utvecklat sätt hur himlakroppar rör sig och varför det blir dag och natt, månader och årstider.
Du kan förklara och diskutera på ett välutvecklat sätt hur himlakroppar rör sig och varför det blir dag och natt, månader och årstider.
Naturvetenskapliga upptäckter
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för människan.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för människan.