Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

6

Sveriges historia: 1700- och 1800-talet

Söderskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Sveriges historia under 1700- och 1800-talet. Under den här tidsperioden hände många stora förändringar i Sverige, vilket har påverkat vårt land till att bli vad det är idag. Tillsammans kommer vi gå igenom och diskutera Frihetstiden och de politiska förändringarna detta medförde, Sveriges del i den globala handeln med sydöstra Asien, den stora befolkningsökningen och emigrationen under 1800-talet samt det svenska jordbrukets förändringar och omvandling.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Syftet med arbetsområdet är att utveckla din förmåga att:

  • använda dig av dina historiska kunskaper för att diskutera och reflektera kring hur olika historiska tidsperioder, händelser, personer och utvecklingslinjer hänger ihop och påverkar varandra. 
  • fundera kring olika historiska källor utifrån ett källkritiskt perspektiv.
  • förstå och använda dig av aktuella begrepp som hör till arbetsområdet.

Bedömning - vad och hur

Vad ska bedömas?

Din förmåga att:

  • visa kunskaper kring Sveriges historia under 1700- och 1800-talet och då kunna ge exempel på viktiga händelser och personer under tidsperioden.
  • fundera och resonera kring olika förändringar inom samhället och människors levnadsvillkor samt vilken påverkan dessa förändringar hade på samhället.
  • undersöka några förändringar som hände under tidsperioden, varför de hände och vad de ledde till samt hur detta kan ha påverkat våra liv idag.
  • använda olika historiska källor för att reflektera kring människors levnadsvillkor, jämföra dessa med ditt eget liv samt fundera kring hur användbara olika källor är i olika sammanhang. 
  • använda historiska begrepp som är kopplade till arbetsområdet. 

Hur ska det bedömas?

  • skriftliga prov, ett för varje århundrade
  • källkritisk uppgift kring Amerikabrev
  • arbete med uppgifter, enskilt och i grupp

Undervisning och arbetsformer

  • Gemensamma genomgångar och diskussioner
  • Filmer
  • Enskilda och gemensamma uppgifter
  • Egen inläsning
  • Arbete med provfrågorna i grupp/par

Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

förmåga att ställa frågor till historiska källor samt att tolka, kritiskt granska och värdera dessa, och

förmåga att reflektera över hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.

Nya maktförhållanden i Sverige och mellan länder i Norden.

Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.

Olika orsaker till och konsekvenser av emigrationen från Sverige.

Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel kyrkböcker, fotografier och domstolsprotokoll, kan berätta om det förflutna.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur historiska händelser och aktörer framställs i böcker och på museer.

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också enkla resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven ställer frågor till historiska källor, beskriver vad som kan vara en historisk källa och ger något exempel på vad källorna kan berätta om det förflutna.

Eleven ger exempel på hur historia kan brukas i något sammanhang.

Matriser i planeringen
Att leva i Sverige under 1700- och 1800-talet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback