Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Texter- skriva, bearbeta och förbättra

Munkegärdeskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 25 januari 2018

Känner du igen de olika typer av skönlitterär text och hur du ska skriva? Hur gör du för att bearbeta dina texter och förbättra dem? Hur ger du bra respons till kamrater?

Rubrik

 Vad kännetecknar en novell, ett kåseri, ett brev eller en dikt? Hur skriver man de olika typerna av texter? Hur analysera en dikt eller novell?

Elevens mål

Du ska skriva en berättelse/novell och bearbeta den för ett bättre språk och innehåll. Du ska kunna ta emot respons och ge respons. Du ska också läsa olika typer av skönlitterära texter; kåseri, dikt, novell och vi ska tillsammans analysera innehållet för en djupare förståelse.

Så här ska vi arbeta

Ni börjar med att skriva klart en berättelse/ novell och den ska ni bearbeta utifrån respons från en kamrat. Ni kommer också själva att ge kommentarer.  Vi arbetar vidare med texterna dels genom uppgifter om innehållet, dels genom att studera hur de är uppbyggda. Vi kommer att läsa dikter och noveller och titta på sätt att analysera dessa texter.

Jag kommer att bedöma

att du vet vad som kännetecknar de olika texterna och hur du tar emot och ger respons. Du visar detta genom att skriva en text, bearbeta den samt läsa en annan kamrats text och ge respons. se kunskapskraven nedan.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska Munkegärde
Uppgifter
165 Ögonblick

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback