👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

La Suède - Au resto

Skapad 2018-01-09 19:56 i Strandängsskolan F-9 Båstad
Chez nous 3, Kapitel 1
Grundskola 8 Moderna språk - språkval
I detta arbetsområdet kommer ni att få lära er att berätta lite om Sverige och svenska maträtter för en fransktalande person. Ni kommer också att träna på samtal runt middagsbordet och att beställa mat på en restaurang.

Innehåll

Syfte - förmågor från kursplanen:

Syfte förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter,

Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,  

Syfte använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,

Syfte reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används.

M2 4

 

 

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer att jobba med kapitel 3 i  Chez nous 3, där texter och övningar finns samlade. Temat för kapitlet är Sverige och att prata om svenska maträtter. Utöver det kommer vi också att jobba med olika dialoger och  samtal kring middagsbordet.  Ni kommer att få lära er  restaurangfraser som ni använder i en restaurangscen som ni skriver manus till, tränar in och spelar upp. Du tränar uttal genom att gå in på Övningsmästaren och lyssna på texterna. Där finns också olika övningar och möjligheter för dig att träna på ord som  ingår i texterna.  Fokus kommer att ligga på muntliga övningar och dialoger .

Ni kommer också att få lära er ett nytt tempus: passé composé (perfekt) så att ni kan berätta om något som ni har gjort och vi går också tillbaka och repeterar presens av olika verb.

 Veckoplanering hittar ni  i gruppbloggen

Bedömning - dessa förmågor kommer att bedömas:

EFTER AVSLUTAT ARBETSOMRÅDE KOMMER DU ATT KUNNA:

  • berätta om Sverige och svenska matvanor på franska
  • samtala om mat vid middagsbordet
  • beställa mat på en restaurang
  • läsa och förstå ett recept på franska
  • grammatik:
   - Presens av verben boire och voir
   - passé composé av regelbundna verb samt de vanligaste oregelbundna
   - partitiv artikel
   - adjektivens placering

förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter - det visar du genom att vara aktiv muntlig på lektionerna, genom att svara på enkla frågor kring det vi läser och lyssnar på. Arbetsområdet avslutas med en läsförståelse

formulera sig och kommunicera i tal -  Du använder dig av de ord och fraser som ingår i arbetsområdet i olika dialoger. I restaurangscenen ni spelar upp visar du att du kan använda dig av olika restaurangfraser och att du även till viss del kan improvisera ett samtal.

formulera sig och kommunicera i skrift - Arbetsområdet avslutas med en fri skrivuppgift där du visar att du behärskar passé composé och att du kan berätta lite fakta om Sverige och svenska matvanor.

reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där språket används - du visar att du kan lite om fransk matkultur och kan jämföra med våra svenska matvanor.

 

Utvärdering

Efter avslutat arbetsområde får ni göra en skriftlig utvärdering.