Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriva en insändare v 03-04

Skapad 2018-01-10 15:18 i Streteredsskolan Mölndals Stad
Vi skriver insändare och ger kamratrespons.
Grundskola 6 Svenska som andraspråk
Du får möjlighet att lära dig hur man skriver insändare till exempelvis en tidning! Vad bör den innehålla? Hur väcker man ett intresse hos läsarna?

Innehåll

Undervisning, arbetssätt och redovisning

Vi kommer att läsa exempel på insändare och studera hur de är uppbyggda med inledning, olika argument och åsikter, uppmaning och avslutning

Du kommer att skriver en insändare. Därför kommer vi att gå igenom och öva på skrivregler (t ex skiljetecken, stavning och styckesindelning). 

Du kommer också att få möjlighet att ge och få kamratrespons på din text.

Slutuppgiften blir att skriva en insändare . Skrivandet kommer att ske på lektionstid vecka 03 och  04 och insändaren ska vara klar och lämna in i Classroom torsdagen den 28/1. 

Detta ska finnas med i insändaren:

 • Rubrik, som fångar läsaren och där ämnet framgår.
 • Tesen/budskapet som du vill förmedla till läsaren
 • Inledning som gör läsaren intresserad att läsa vidare. Ta gärna upp en konkret händelse, t ex något du själv upplevt.
 • Argument/förslag och ev. motargument med motivering i var sitt stycke.
 • Avslutning med en kort sammanfattning av de du vill säga och en uppmaning till läsaren.
 • Signatur/underskrift

 

Välj ett av nedanstående ämnen: 

 • Starta en ungdomsgård!

  Låtsas att du bor i ett område där det inte finns någon ungdomsgård. Tala om varför en ungdomsgård behövs. Ange flera skäl. Ta gärna även upp något motargument som du bemöter. Ge förslag på vad som ska finnas på ungdomsgården och vad man ska kunna göra där. 

 • Förbättra skolgården!

  Tänk dig att du går på en skola med en trist skolgård. Beskriv hur skolgården ser ut nu och tala om varför är det viktigt med en trivsam skolgård. Ange flera skäl. Ge förslag på vad som skulle finnas på skolgården och motivera dina val. 

 • Gör något för miljön! 

  Visst har de stora företagen ett stort miljöansvar, men vad kan du göra som privatperson för att minska belastningen på miljön? Vad kan det finnas för anledningar till att man inte gör allt man borde? Vilka är de största miljöbovarna i hemmet, tror du?  

 

Syfte

Under den här perioden kommer du att få utveckla följande förmågor: 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv

Matriser

SvA
Sv/SvA årskurs 6

För att nå kunskapskraven för de olika nivåerna ska du:

E
C
A
Skriva
Insändare
Skriva en insändare med begripligt innehåll och i huvudsak fungerande struktur samt viss språklig variation. Använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
Skriva en insändare med tydligt innehåll och relativt väl fungerande struktur samt förhållandevis god språklig variation. Använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med förhållandevis god säkerhet.
Skriva en insändare med tydligt innehåll och väl fungerande struktur samt god språklig variation. Använda grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
Ge enkla omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett relativt väl fungerande sätt.
Ge välutvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: