Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vatten

Skapad 2018-01-11 11:49 i Nåntunaskolan Uppsala
Grundskola 1 NO (år 1-3)
Vad är det som regnar på våra paraplyn? Vad är det som snöar ner från skyn? Jo, vatten, vatten, bara vanligt vatten. Vatten har funnits i urminnes tider, och det är samma vatten som vi fortfarande kan se (eller inte se). Vad vatten är, i vilka former det kan finnas i och mer kommer vi få lära oss under arbetets gång.

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta:

Vi kommer att lära oss mer om vatten och dess egenskaper genom att tillsammans läsa i läromedel och diskutera det vi läser. Vi kommer också utveckla våra kunskaper genom att göra experiment med vatten.

Mål för arbetsområdet:

Efter arbetet kan du:

- förklara och ge exempel på vattnets olika former.

- förklara vattnets kretslopp.

Så här kommer arbete att bedömas:

Jag kommer bedöma arbetet genom det du gör på lektioner samt dina reflektioner som du får tillfälle att uttrycka både genom skrift och tal.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.
  NO  1-3
 • Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
  NO  1-3
 • Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.
  NO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan berätta om ljus och ljud och ge exempel på egenskaper hos vatten och luft och relatera till egna iakttagelser.
  NO   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: