Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ambition

Skapad 2018-01-12 13:37 i Palmbladsskolan Uppsala
Grundskola 9 Svenska
Du ska skriva ett tal där ordet “Ambition” kommer att spela en viktig roll! Vi inspireras av Ison Glasgows låt “Ambition”, och hans roman “När jag inte hade något”. Vi kommer att använda oss av Martin Luther Kings tal “I have a dream” och retoriska figurer för att få till ett toppental!

Innehåll

Du ska skriva och framföra ett tal där ordet “Ambition” kommer att spela en viktig roll! Vi inspireras av Ison Glasgows låt “Ambition”, och hans roman “När jag inte hade något”. Vi kommer  att använda oss av Martin Luther Kings tal “I have a dream” och retoriska figurer för att få till ett toppental! 

Uppgifter

  • Ambition - Skriva och framföra tal

Matriser

Sv
Ambition - skriva och tala

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva tal
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter medrelativt god språklig variation, utveckladtextbindning samtrelativt väl fungerandeanpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter medgod språklig variation,välutveckladtextbindning samt välfungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Innehåll i tal
De berättande texter eleven skriver innehåller enklagestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkeluppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utveckladegestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehållervälutveckladegestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi medkomplex uppbyggnad
Respons
Eleven kan ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan geutvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt välfungerandesätt
Eleven kan gevälutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett välfungerande sätt.
Framföra tal
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklademuntliga redogörelser med relativt välfungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföravälutvecklade muntliga redogörelser med välfungerande struktur och innehåll och godanpassning till syfte, mottagare och sam
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: