Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriv! Skriv! Skriv!

Skapad 2018-01-16 11:18 i Linghedsskolan Falun
Kopiera mallen och gör din egen planering. Kopplat till önskade ämnen. TA BORT DEN HÄR TEXTEN SOM VISAS I SKOLBANKEN.
Grundskola 4 – 6 Svenska
Skriv, skriv skriv: spännande berättelser, lockande recept, intressanta faktatexter och arga insändare. Lär dig skriva övertygande - så får du lättare din vilja fram!

Innehåll

Konkretisering av mål

Du ska kunna...

* skriva berättelser med bra handling och beskrivningar som ger texten liv och gör att läsaren "får bilder i huvudet"

* skriva sakprosa-texter eller faktatexter; insändare och andra argumenterande texter, instruktioner och  texter som beskriver och förklarar något inom olika ämnen i skolan (t.ex. hur man levde under medeltiden, eller vad en näringskedja är och förklarar hur den fungerar)

* Du ska kunna söka information om ditt ämne från olika källor och välja ut källor som verkar pålitliga och användbara

* Du ska kunna dela in texten i stycken så att den blir lättare att läsa, i faktatexter ska du kunna sätta rubriker, lägga in bilder och bildtexter, kanske länka till något (en sida/filmklipp eller något annat som passar din text)

* Du ska kunna ge omdömen om vad som är bra och vad som kan utvecklas i texter och bearbeta och förbättra din text utifrån kommentarer du får av någon annan.

Arbetssätt

Vi läser texter inom de aktuella texttyperna och tittar på hur de är uppbyggda (vad som är speciellt med t.ex. en argumenterande text och hur man gör när man skriver en sådan).

Vi skriver ibland gemensamma texter innan du ska skriva på egen hand. 

Vi har genomgångar där vi tar upp sådant som är aktuellt för den text du då ska skriva t.ex styckeindelning, dialogtecken, rubrik, bildtexter eller hur man är källkritisk när man söker och väljer källor till sitt arbete.

Vi arbetar med kamratbedömning där du ger och får hjälp med att utveckla och förbättra din egen och dina kamraters texter.

Bedömning

Vi använder oss av lärandematriserna "Berättande text" och "Faktatexter (sakprosa)" för att bedöma hur pass väl du skriver de olika texttyperna. Vi använder dem också för att dokumentera dina resultat.

Uppgifter

 • Jag just nu

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  Sv  4-6
 • Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.
  Sv  4-6
 • Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: