Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 2

Skogs- & projektorrum

Slavsta förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 15 mars 2018

Ett upplevelserum för 1-2 åringar samt en skogsplanering.

Syfte & bakgrund

Vi har påbörjat vårt huvudprojekt om hållbar utveckling och har valt att arbeta med detta projekt genom intryck och uttryck. En av dem miljöerna vi har i verksamheten är vårt skogsrum som barngruppen har varit delaktiga med att skapa. Tanken med att skapa detta rum är för att vi vill kunna förlänga skogen/naturens miljö in till förskolan för alla barnen, då alla inte har möjlighet att gå ut på utflykter just nu. I denna miljö har vi även en projektor som vi vill använda för att förstärka upplevelserna av naturen och allt som hör den till. Vi har valt att skapa denna miljön för just de allra yngsta i verksamheten som kanske inte alltid kommer ut från förskolans område. Syftet med detta rum är även att de barn som kommer iväg på utflykter kan ta med sig skogen och närområdet tillbaka till förskolan för vidare reflektion och att detta rum kan komplettera naturen när vädret sätter stopp för det.   

Vilka material väljer vi?

Då vi vill arbeta med intryck och uttryck så har vi valt att ta in så mycket naturmaterial som möjligt. Material som barnen känner igen och kan arbeta med och utforska närmare med hjälp av denna miljö. Annat material som vi kan arbeta med i denna miljö är easy-scoop, förstoringsglas, projektor samt dokumentationer från barngruppens utflykter i förskolans närområde samt dokumentationer som sker inne i denna miljö. 

Varför?

Vi vill kunna erbjuda material från naturen för de barn som inte kommer ut i den, samt att vi vill starta barnens utforskande kring naturen och allt den har att erbjuda. Då vårt huvudprojekt handlar om hållbar utveckling så vill vi att barnen redan i en tidig ålder får bekanta sig med begreppet och vad det innebär.  

Vi vill kunna förstärka upplevelsen i denna miljö och har då valt att projektorn ska vara stationär där och kunna startas närsomhelst under dagen för att förmedla nya upplevelser för barngruppen.

I denna miljö kan vi även skapa möjligheter för barnen att förstå sig på naturens kretslopp. T.ex. att träden inte alltid har löv med samma färger eller kala grenar. Vad som passar in i naturen och vad som inte ska slängas där, samt att visa respekt för naturen och alla dess invånare.

 

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap,

utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback