Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gudar och hjältar i nordisk mytologi

Skapad 2018-01-22 11:21 i Furulidsskolan Kungsbacka Förskola & Grundskola
Eleverna arbetar med att reflektera över vilka spår från Asagudarna, som man kan se i vårt nutida samhälle. De kommer att få göra varsin veckobok, där de olika veckodagarna härkomst beskrivs. Vi kommer att titta på filmer och prata i par om dessa och tillsammans i helklass. Vi kommer också att prata om hur världen såg ut på Asagudarnas tid. Eleverna kommer också att få lära sig om var gudarnas, jättarnas och människornas bostäder kallades och var de låg. Eleverna kommer att få höra och reflektera över myter kopplade till dessa olika väsen. Eleverna kommer även att leka lekar där de lär dig var de olika gudar, jättar mm bodde. För att redovisa vad de lärt sig kommer eleverna att få arbeta i par med att beskriva det viktigaste i någon myt, som de lyssnat på. Eleverna kommer sedan att få berätta det här framför klassen.Eleverna kommer också att få skriva lite kort om spår som finns i vår samtid från Asagudarna mm
Grundskola F – 3 SO (år 1-3)
Eleven ska lära sig om vilka spår från den nordiska mytologin, som man fortfarande kan märka i vårt dagliga liv. Eleven skall också kunna berätta någon saga om Asagudarna. Eleven kommer också att få lära sig om skapelsen enligt nordisk mytologi.

Innehåll

 Eleverna kommer att få  arbeta med att reflektera över vilka spår från Asagudarna, som man kan se i vårt nutida samhälle. De kommer att få göra varsin veckobok, där de olika veckodagarna härkomst beskrivs. Vi kommer att titta på filmer och prata i par om dessa och tillsammans i helklass. Vi kommer också att prata om hur världen såg ut på Asagudarnas tid.

Eleverna kommer att få höra och reflektera över myter kopplade till dessa olika väsen. För att redovisa vad de lärt sig kommer eleverna att få arbeta i grupp med att beskriva det viktigaste i någon myt, som de lyssnat på. Eleverna kommer sedan att få redovisa det här framför klassen.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
    SO
  • Centralt innehåll
  • Berättelser om gudar och hjältar i antik och nordisk mytologi och hur man kan se på dem i vår egen tid.
    SO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: